Wykonanie
Zupa o bardzo delikatnym
anyżkowym smaku. Najbardziej smakuje w postaci kremowej z dodatkiem grzanek o smaku
koperkowym lub
kminkowym.Składniki:/dla 2 osób/
1 duży
koper włoski/fenkuł,finocchio/1 mała
marchewkakawałek
selera naciowegomały kawałek
pora1 mała
cebula1,5 łyżki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
wytrawnego białego winasól i
pieprz do smaku
sos sojowy do dekoracjiPrzygotowanie:Ugotować
bulion warzywny.
Marchew,
seler i
por obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w ok. 1 l
wody. Ugotowany
wywar przecedzić.
Cebulę drobno posiekać, fenkuł pokroić w kostkę.Na
oliwie lekko zrumienić posiekaną
cebulę , dodać
koper zalać
winem i dusić do odparowania
alkoholu. Podsmażone warzywa dodać do
wywaru i chwilę podgotować. Po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę/można dodać warzywa z wywaru/, doprawić do smaku
solą,
pieprzem . Posypać obficie
zielonym koprem,
startym serem i podawać z grzankami z dodatkiem nasion
kopru włoskiego.Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli
sosu sojowego,który jest już bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej i stosuje się go coraz częściej .