Wykonanie
Kto najlepiej zadba o nas od środka jeśli nie my sami? Jeżeli wyczyszczone już lodówki po świętach doszczętnie, czas zadbać o oczyszczanie organizmu, pobudzenie trawienia, rozgrzane od środka. A że weekend za pasem, to może to będzie najlepsza okazja? Mam dziś dla Was pomysł na ostry detoks - fantastyczny warzywno-
owocowy koktajl dla tych, którzy nie muszą zawsze słodko. Koktajl
daje niezłego
kopa!

Och zielone, nareszcie za oknem! W zasadzie słucham ptaków za oknem, ale czasami włączam coś ciuchutkiego, ciepłego, delikatnego. Jak Birdy i jej cudny "Dream", posłuchajcie…Zjedzcie lekkie śniadanie w sobotę lub niedzielę, może omlet z 2 jaj z
pomidorami i okruszkami
fety ? Albo jajecznicę na wiejskich jajach ze szczypiorkiem? A na drugie śniadanie zmiksujcie dużo zielonego, będzie pyszne!
SZPINAK słynie przede wszystkim z ogromnej zawartości żelaza, ale jest także źródłem wapnia, potasu, witaminy C, A, E i z grupy B, a także wielu składników mineralnych (jod, mangan, karoten).
Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, wskazane jest jego spożywanie przy osłabieniu organizmu, przeziębieniach. Wspomaga prace mózgu, opóźnia procesy utraty pamięci, wspomaga procesy trawienne oraz pracę trzustki. Jest przy tym niskokaloryczny i neutralny w smaku, przez co świetnie łączy się w koktajlach z wieloma
warzywami i owocami, nie zmieniając smaku, a nadając piękny zielony kolor.
CYTRYNA - jest źródłem witaminy C, zawiera także rutynę (zapobiega utracie tej cennej witaminy), beta-karoten, witaminę E oraz z grupy B, potas, magnes, żelazo i sód. Pobudza do działania ślinianki (już na samą myśl o
cytrynie się uruchamianą!) i
soki trawienne. Pomaga wzmacniać odporność organizmu i zwalczać sezonowe infekcje, przyspiesza oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Szklanka
wody z sokiem z
cytryny wspomaga apetyt.
JABŁKO - zawiera witaminę C, P, potas i żelazo. Wzmacnia układ krążenia, nerwowy, poprawia pracę wątroby i układu moczowego. Pomaga pozbywać się toksyn z organizmu, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, pomaga zmniejszać obrzęki.
SELER NACIOWY - jest niskokaloryczny (zaledwie 5 kalorii w 100g!), zawiera furę witamin: B, E, PP, a także kwas foliowy. Ma sporo fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo.
Seler pobudza przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, ułatwia trawienie, pomaga trawić tłuszcze, poprawia pracę nerek,
serca i obniża nadciśnienie tętnicze. Sok (lub mus) z
selera naciowego pozytywnie działa na nawilżanie skóry, wzmacnia włosy, pomaga neutralizować wolne rodniki. Samo zdrowie!
IMBIR - coraz bardziej popularna w Polsce
przyprawa, najcenniejsza w formie korzenia. Zawiera
olejki eteryczne i substancje żywicowe, które odpowiadają za jego intensywny aromat i nieco
palący smak. Dzięki nim
imbir pobudza wydzielanie śliny i
soków żołądkowych, a tym samym wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi mdłości, zapobiega obrzękom, wspomaga usuwanie
wody z organizmu.
Imbir jest wskazany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale także łagodzi dolegliwości miesiączkowe, fantastycznie wspomaga leczenie przeziębień i grypy ze względu na zawarte w nim substancje przeciwzapalne oraz właściwości rozgrzewające. Jest polecany osobom cierpiącym na
bóle migrenowe, świetnie wspomaga koncentrację. W krajach azjatyckich jest znanym afrodyzjakiem. Najlepiej jest obierać
imbir skrobiąc skórkę łyżeczką do
herbaty.

Ten koktajl jest fantastyczny! Bardzo polecam osobom, które nie muszą
mieć słodko. Koktajl jest ostry od
imbiru, naprawdę nieźle rozgrzewa, niemal zupełnie nie jest słodki. Gdyby nie to
jabłko i sok uchodziłby za warzywny. Jest super!100g
świeżego szpinaku3 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny1
jabłko250ml tłoczonego
soku jabłkowego2
łodygi selera naciowegook 4cm kawałek korzenia
imbiruZ
jabłka wytnij gniazda nasienne,
szpinak umyj, a
imbir oskrob łyżeczką do
herbaty. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl i od razu wypij.