Wykonanie

Moje pierwsze pączki w tym roku. Nareszcie udało mi się zrobić z obwódką:) Dodatek
piwa nie zmienia smaku, ale dodaje bąbelków, dzięki którym bardzo rosną. Wykrawałam je dużym kieliszkiem, a wyszły dość spore. A co do smaku to pączki z dodatkiem gałki,
imbiru i
cynamonu są bardzo smaczne. Jak dla mnie smaczniejsze były-o dziwo- na drugi dzień. Wyszło mi 50 sztuk.Składniki: na rozczyn:50 g
drożdży1/4 szklanki letniego
mleka1 łyżeczka
cukru na ciasto:500 g
mąki pszennej tortowej typ 4503
żółtka1
jajkoniepełna szklanka
piwa jasnego50 g
cukru40 g stopionego
masłaszczypta
solipo odrobinie
imbiru,
cynamonu,
wanilii i
gałki muszkatołowejdodatkowo:
powidła śliwkowecukier puder do posypania
Drożdże,
cukier i
mleko wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, dodać
przyprawy,
żółtka utarte z
cukrem,
jajko,
sól i
piwo. Wyrabiać ręką około 10 minut. Po tym czasie dodać stopione i ostudzone
masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie ciasto rozłożyć na stolnicy, lekko rozwałkować i wycinać kółka. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut, żeby urosły. Pączki wrzucać na rozpalony do 175*C tłuszcz i smażyć około 2 minut z każdej strony. Następnie nadziewać powidłami i posypać
cukrem pudrem.Mało kto ma w domu termometr cukierniczy, dlatego temperaturą można sprawdzić w prostszy sposób- wystarczy do tłuszczu wrzucić kawałek ciasta. Jeśli wypłynie i zacznie się smażyć, znaczy, że
olej jest gotowy do smażenia pączków.źródło