Wykonanie

Zachwyciłam się ostatnio serowymi rożkami. Ze
strucli zostało mi trochę
maku, wykorzystałam go więc jako nadzienie do
serowych ciastek. O zasadzie robienia ciasta
serowego pisałam przy okazji rożków tutaj .A teraz przypomnienie i wersja z
makiem i
bakaliami.Składniki na ciasto:25 dag
mąki25 dag
masła25 dag
sera białego1 łyżka
cukru pudruZe wszystkich składników zagnieść ciasto, wykrawać kwadraty.Składniki na masę
makową:100 g
maku mielonego
bakalie (
orzechy,
rodzynki,
daktyle,
figi, skórki
cytrusowe)1
białko2 łyżki
cukrułyżeczka
masłałyżka
mioduolejek migdałowy150 ml
mlekaMak ugotować w
mleku, ostudzić. Dodać
bakalie,
miód,aromat,
cukier i roztopione
masło. Z
białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z
makiem. Kłaść po łyżeczce masy na kwadraty z ciasta. Zlepiać rogi po przekątnej.Piec na papierze do zrumienienia w 180*C. Po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem