ßßß Cookit - przepis na kieszonki serowe z makiem i bakaliami

kieszonki serowe z makiem i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Zachwyciłam się ostatnio serowymi rożkami. Ze strucli zostało mi trochę maku, wykorzystałam go więc jako nadzienie do serowych ciastek. O zasadzie robienia ciasta serowego pisałam przy okazji rożków tutaj .
A teraz przypomnienie i wersja z makiem i bakaliami.
Składniki na ciasto:
25 dag mąki
25 dag masła
25 dag sera białego
1 łyżka cukru pudru
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wykrawać kwadraty.
Składniki na masę makową:
100 g maku mielonego
bakalie (orzechy, rodzynki, daktyle, figi, skórki cytrusowe)
1 białko
2 łyżki cukru
łyżeczka masła
łyżka miodu
olejek migdałowy
150 ml mleka
Mak ugotować w mleku, ostudzić. Dodać bakalie, miód,aromat, cukier i roztopione masło. Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z makiem. Kłaść po łyżeczce masy na kwadraty z ciasta. Zlepiać rogi po przekątnej.
Piec na papierze do zrumienienia w 180*C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/kieszonki-serowe-z-makiem-i-bakaliami.html