ßßß
Zachwyciłam się ostatnio serowymi rożkami. Ze strucli zostało mi trochę maku, wykorzystałam go więc jako nadzienie do serowych ciastek. O zasadzie robienia ciasta serowego pisałam przy okazji rożków tutaj .A teraz przypomnienie i wersja z makiem i bakaliami.Składniki na ciasto:25 dag mąki25 dag masła25 dag sera białego1 łyżka cukru pudruZe wszystkich składników zagnieść ciasto, wykrawać kwadraty.Składniki na masę makową:100 g maku mielonegobakalie (orzechy, rodzynki, daktyle, figi, skórki cytrusowe)1 białko2 łyżki cukrułyżeczka masłałyżka mioduolejek migdałowy150 ml mlekaMak ugotować w mleku, ostudzić. Dodać bakalie, miód,aromat, cukier i roztopione masło. Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z makiem. Kłaść po łyżeczce masy na kwadraty z ciasta. Zlepiać rogi po przekątnej.Piec na papierze do zrumienienia w 180*C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem