Wykonanie

Smaczny makowiec w wilgotnym
cytrynowym cieście gościł na moim świątecznym
stole pierwszy raz. I byłby dużo lepszy, gdyby nie to, że jestem gapa... Kiedy makowiec był już w piekarniku, ja zorientowałam się, że
bakalie dalej leżą na szafce... Dodałam je na wierzch, ale to już nie to samo:( Tak czy inaczej makowiec polecam, bo jeśli nie zapomnicie o bakaliach, to na pewno wyjdzie pyszny.InspiracjaCiasto (piekłam w formie 25*34cm)450g
mąki300g
cukru300g
masła9 jajstarta skórka i sok z jednej
cytryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa makowa:500 g
maku mielonego5 jaj2 łyżki
cukru5 łyżek
mioduszklanka posiekanych
bakalii, skórek
cytrusowych i
orzechów
Mak:
Mak sparzyć i odsączyć. Jeśli używamy zwykłego
maku, należy go dwa
razy przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać
mak,
miód i
bakalie. Z
białek ubić pianę i dodać do
maku. DElikatnie wymieszać.Ciasto:
Masło utrzeć z
cukrem do białości. Podczas ucierania dodawać po
żółtku. Dodac skórkę i
sok z cytryny oraz
mąkę wymieszaną z proszkiem.
Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Połowę wyłożyć na blachę, wyłożyć
mak i resztę ciasta. Piec godzinę w 180*C. Po upieczeniu można polać polewą.