ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Drożdżowy sernik z brzoskwiniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Sernik to taki rodzaj ciasta, który robi się zwykle na szczególne okazje. Rzadko robi się sernik na „zwykłą” niedzielę. Dzień Babci i Dziadka to niewątpliwa okazja na wspomnienia. Również te kulinarne.
A Wam z jakim smakiem kojarzy się dzieciństwo?
Składniki na ciasto:
250g mąki pszennej tortowej
20g drożdży świeżych
125ml mleka letniego
30g masła lub margaryny
30g cukru
szczypta soli
1 łyżka margaryny do posmarowania formy
Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy we wgłębienie zrobione w mące. Rozczyn przysypujemy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Roztopione masło mieszamy z cukrem, jajkiem i solą. Gdy na powierzchni rozczyny pojawią się pęknięcia dodajemy roztopione masło z dodatkami i starannie wyrabiamy gładkie i niezbyt gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Tortownicę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem. Rozwałkowane ciasto układamy w formie i formujemy brzegi. Odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę serową.
Składniki na masę serową:
600g twarogu na serniki
puszka brzoskwiń lub kilka świeżych
3 jajka
150g cukru
skórka otarta z cytryny lub likier smakowy np brzoskwiniowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Brzoskwinie odsączamy na sitku i kroimy kostkę. Twaróg ucieramy z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i skórką z cytryny. Dodajemy pokrojone owoce i mieszamy lekko łyżką. Przekładamy masę serową na drożdżowy spód i posypujemy kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
170g mąki
100g masła
100g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru pudru do oprószenia ciasta
Całość pieczemy 70 minut w 200 stopniach. Ja po ok 20 minutach przykryłam ciasto od góry folią aluminiową.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/drozdzowy-sernik-z-brzoskwiniami-i-kruszonka