Wykonanie
Sernik to taki rodzaj ciasta, który robi się zwykle na szczególne okazje. Rzadko robi się sernik na „zwykłą” niedzielę. Dzień Babci i Dziadka to niewątpliwa okazja na wspomnienia. Również te kulinarne.A Wam z jakim smakiem kojarzy się dzieciństwo?



Składniki na ciasto:250g
mąki pszennej tortowej20g
drożdży świeżych125ml
mleka letniego30g
masła lub
margaryny30g
cukruszczypta
soli1 łyżka
margaryny do posmarowania formyDo miski przesiewamy
mąkę.
Drożdże rozpuszczamy w
mleku i wlewamy we wgłębienie zrobione w
mące. Rozczyn przysypujemy
mąką i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Roztopione
masło mieszamy z
cukrem,
jajkiem i
solą. Gdy na powierzchni rozczyny pojawią się pęknięcia dodajemy roztopione
masło z dodatkami i starannie wyrabiamy gładkie i niezbyt gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.Tortownicę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem. Rozwałkowane ciasto układamy w formie i formujemy brzegi. Odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę
serową.Składniki na masę
serową:600g
twarogu na sernikipuszka
brzoskwiń lub kilka świeżych3
jajka150g
cukruskórka otarta z
cytryny lub
likier smakowy np
brzoskwiniowy4 łyżki
mąki ziemniaczanejBrzoskwinie odsączamy na sitku i kroimy kostkę.
Twaróg ucieramy z
jajkami,
mąką ziemniaczaną,
cukrem i
skórką z cytryny. Dodajemy pokrojone
owoce i mieszamy lekko łyżką. Przekładamy masę
serową na
drożdżowy spód i posypujemy kruszonką.Składniki na kruszonkę:170g
mąki100g
masła100g
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru pudru do oprószenia ciastaCałość pieczemy 70 minut w 200 stopniach. Ja po ok 20 minutach przykryłam ciasto od góry folią aluminiową.