Wykonanie
Rogaliki
drożdżowe są bardzo lubiane. Dzisiaj mój przepis, banalnie prosty, myślę że zrobienie ich nie sprawi nikomu problemu. Przygotowujemy je z
dżemem,
czekoladą lub innymi pysznymi dodatkami, możemy je przygotować również bez nadzienia, posypane
sezamem, posmarowane
masłem są idealne na przekąskę.
SKŁADNIKI : na około 25 rogalików5 szklanek
mąki tortowej1/2 kostki
drożdży 100 g1/2 szklanki ciepłej
wody1 szklanka ciepłego
mleka2 całe
jajka + 1 do posmarowania rogalików5 łyżek
cukru100 g rozpuszczonej
margaryny lub
masłaDODATKOWO:1/2 tabliczki
mlecznej czekoladydowolne powidła
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE :W miseczce rozcieramy
drożdże z
wodą, najlepiej widelcem.Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukier, wbijamy
jajka, wlewamy rozczyn i
mleko.Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręką aż składniki się połączą.Wyrabiamy kilka minut aż ciasto pochłonie całą
mąkę, będzie gładkie i elastyczne.W razie konieczności dolewamy
mleka lub dosypujemy
mąki.Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia.Wykładamy wyrośnięte ciasto na stolnice posypaną
mąką i ponownie zagniatamy.Ciasto wałkujemy na prostokąt.Na wierzch ciasta wylewamy małymi porcjami rozpuszczone
masło, ciasto składamy brzegami do środka, ponownie wałkujemy aż całkowicie wsiąknie tłuszcz. Od
spodu ciasto posypujemy
mąką.Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa
razy, aż wyrobimy całe
masło.Ten sposób powoduje że rogaliki lekko się rozwarstwiają jak
ciasto francuskie i są pulchne.Ciasto dzielimy na trzy części, każdą rozwałkowujemy na koło, które dzielimy na 4-8 trójkątów, w zależności jakiej wielkości chcemy
mieć rogaliki.Na brzegu każdego kawałka kładziemy 1-2 kratki
czekolady, lub łyżkę
dżemu i zwijamy do środka. Tworząc rogalik.Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
margaryną.Smarujemy je rozmąconym
jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200*C, pieczemy rogaliki 20-30 minut, po 10 minutach kiedy rogaliki się zarumienią, zmniejszamy temperaturę pieczenia.Ostygnięte rogaliki przekładamy do miski i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego.