Wykonanie
Chodziło długo za mną to ciasto
czekoladowe. Postanowiłam zrobić je na rocznicę ślubu moich rodziców, smakowało :) Znalazłam wiele przepisów na brownie, połączyłam kilka i powstał taki jak poniżej. Przepis naprawdę prosty i szybki, przygotowanie i upieczenie zajęło mi 30 minut.
Ilość składników na dużą blachę.Składniki:- 2 tabliczki gorzkiej lub
deserowej czekolady (200 g)- 6
jajek (użyłam L)-
masło lub
margaryna do pieczenia (250 g)-
cukier (300 g)-
mąka (100 g)Przygotowanie:W garnku gotuję
wodę i kładę na nim miskę, w której rozpuszczam
masło.Do
masła dorzucam pokruszoną
czekoladę i rozpuszczam ją, mieszając co jakiś czas, aby tłuszcz połączył się
czekoladą.W międzyczasie przygotowuję resztę składników.W wysokiej misce miksuje wszystkie
jajka, dodając po trochę
cukru i
mąki.Gdy
czekolada już się rozpuści i połączy z
masłem, odstawiam miseczkę do ostygnięcia.Lekko wystudzoną
czekoladę wkładam do reszty ciasta i miksuję do połączenia.Wykładam prostokątną blachę papierem do pieczenia (u mnie jest to blacha o wymiarach 15 x 31 cm; możecie skorzystać również z silikonowej formy, wtedy obędzie się bez papieru). Gdy już wszystko gotowe, wlewam ciasto i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 15-20 min. Brownie powinno być lekko mokre w środku. Ciasto wyciągam z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia.Podaję pocięte na mniejsze kawałki. Można też oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!