ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNY TORCIK DAKTYLOWY

ŚWIĄTECZNY TORCIK DAKTYLOWY

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię daktyle a w cieście dobrze one smakują.Torcik z masą z daktyli wyszedł świetny,troszkę słodkawy ale idealny do kawy.Pięknie się prezentuje,pysznie smakuje a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Wierzch ciasta dekorujemy płatkami migdałów lub przeróżnymi posypkami do ciast.Taki torcik jest idealny na święta a będzie smakował nie jednej osobie.
Przepis jest inspiracją z strony ; kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
5 jajek (najlepiej duże)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 cukier waniliowy
50 g rozpuszczonej margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na puch mikserem,dalej ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy,po chwili wlewamy żółtka,margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wylewamy do wcześniej wysmarowanej tortownicy.Pieczemy 30-35 minut w 160-170 *C.
Ostudzony biszkopt należy przekroi ć wzdłuż,na dwie połówki.
MASA DAKTYLOWA :
250 g daktyli suszonych,bez pestek
3/4 szklanki soku pomarańczowego
2 kieliszki rumu
Pokrojone daktyle przekładamy do garnka(zostawiamy kilka do dekoracji),zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy do momentu odparowania soku,bardzo często mieszając (masa powinna mie ć konsystencję powideł ).Gdy masa wystygnie,dodajemy rum.
POLEWA
100 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
dodatkowo - płatki migdałów,dowolna posypka do ciasta
Czekoladę łamiemy na kawałki,przekładamy do rondelka,dodajemy mleko i masło.Mieszając ogrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia się składników.Nie gotujemy.
Blat biszkoptu przekładamy na talerz,następnie przekładamy masą daktylową,przykrywamy drugim blatem ciasta.Na wierzch wylewamy płynną czekoladę,wyrównujemy.Posypujemy ciasto wiórkami migdałów i posypką cukrową.Dekorujemy pozostałymi,przekrojonymi daktylami.Środek ciasta ozdabiamy dowolnie,według uznania.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/12/swiateczny-torcik-daktylowy.html