Wykonanie
Bardzo lubię
daktyle a w cieście dobrze one smakują.Torcik z masą z
daktyli wyszedł świetny,troszkę słodkawy ale idealny do
kawy.Pięknie się prezentuje,pysznie smakuje a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Wierzch ciasta dekorujemy
płatkami migdałów lub przeróżnymi posypkami do ciast.Taki torcik jest idealny na święta a będzie smakował nie jednej osobie.Przepis jest inspiracją z strony ; kuchnialidla.pl

SKŁADNIKI NA
BISZKOPT CZEKOLADOWY:5
jajek (najlepiej duże)1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru3 łyżki ciemnego
kakao1
cukier waniliowy50 g rozpuszczonej
margaryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na puch mikserem,dalej ubijając dodajemy
cukier i
cukier waniliowy,po chwili wlewamy
żółtka,
margarynę i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Ciasto wylewamy do wcześniej wysmarowanej tortownicy.Pieczemy 30-35 minut w 160-170 *C.Ostudzony
biszkopt należy przekroi ć wzdłuż,na dwie połówki.MASA DAKTYLOWA :250 g
daktyli suszonych,bez pestek3/4 szklanki
soku pomarańczowego2 kieliszki
rumuPokrojone
daktyle przekładamy do garnka(zostawiamy kilka do dekoracji),zalewamy
sokiem z
pomarańczy i gotujemy do momentu odparowania soku,bardzo często mieszając (masa powinna mie ć konsystencję powideł ).Gdy masa wystygnie,dodajemy
rum.POLEWA100 g
czekolady deserowej2 łyżki
mleka1 łyżka
masładodatkowo -
płatki migdałów,dowolna posypka do ciasta
Czekoladę łamiemy na kawałki,przekładamy do rondelka,dodajemy
mleko i
masło.Mieszając ogrzewamy do momentu rozpuszczenia się
czekolady i połączenia się składników.Nie gotujemy.Blat
biszkoptu przekładamy na talerz,następnie przekładamy masą
daktylową,przykrywamy drugim blatem ciasta.Na wierzch wylewamy płynną
czekoladę,wyrównujemy.Posypujemy ciasto wiórkami
migdałów i posypką
cukrową.Dekorujemy pozostałymi,przekrojonymi
daktylami.Środek ciasta ozdabiamy dowolnie,według uznania.Smacznego.

