Wykonanie
Share the post "
Ciasteczka nadziewane
jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand
pies"Dziś przedstawiam przepis na
ciasteczka, jak dla mnie doskonałe! Aż wstyd się przyznać ile ich zjadłam, ale jedno jest pewne – warto byłoPrzepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste

Scroll down for recipe in English(ok. 10
ciasteczek)Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g zimnego
masła, pokrojonego w małą kostkę1/2 szklanki zimnej
śmietanySkładniki na nadzienie:2 szklanki
jabłek pokrojonych w małą kostkę2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
mąki8 miękkich
cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych
sól morska do posypania karmelu w nadzieniu1
jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowania
ciasteczekcukier perlisty lub zwykły do posypania
ciasteczekPrzygotowanie:W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę
masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera lub tak jak ja blendera z nakładką do ciast).Następnie wmieszaj
śmietanę, wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię, i zagnieć kilka
razy aby ciasto stało się jednolite. Jeżeli będzie zbyt lepkie dosyp odrobinę
mąki (tylko tyle aby dało się rozwałkować).Rozwałkuj powstałe ciasto na prostokąt o bokach 20×25 cm, posyp
mąką, po czym złóż na 3 (jak kopertę). Obróć ciasto o 90 stopni i ponownie rozwałkuj na prostokąt o bokach 20×25 cm. Złóż ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj
jabłka,
sok z cytryny,
cynamon,
cukier i
mąkę. Odstaw.Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 30×30 cm (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde, odczekaj kilka minut). Przy pomocy wycinaczki lub zwyczajnie szklanki, wytnij jak najwięcej kółek. Zbierz skrawki rozwałkuj i z nich także wytnij kółka. Powinno ich wyjść około 20.Połóż 6 kółek (lub więcej ale tak by siebie nie dotykały) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wyłóż na każde łyżeczkę nadzienia, pozostawiając brzeg do zlepienia, na
jabłka wyłóż
toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek
soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko z ciasta i za pomocą widelca zlep brzegi.Wysmaruj każde
ciastko mieszanką
jajka z
wodą, wytnij w każdym
ostrym nożem po 3 otworki i posyp
cukrem.Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Powtórz powyższe czynności z resztą ciasta.Smacznego!

English versionSalted caramel apple hand
pies(10 hand
pies)Ingredients for the dough:2 cups all-purpose
flour1/2 teaspoon salt1/2 teaspoon baking powder200 g cold unsalted butter, cut into cubes1/2 cup cold sour creamIngredients for the filling:2 cups small diced apples2 teaspoons fresh lemon juice1/2 teaspoon cinnamon1/4 cup sugar2 teaspoons all-purpose
flour8 store-bought soft caramels, roughly choppedsea salt for sprinkling1 egg lightly whisked with 1 tablespoon water for brushingsugar for sprinklingPreparation:
Make the dough,
whisk together the
flour, salt and baking powder in a large bowl. Add the cubed butter to the bowl and use your fingers to work the butter into the
flour until the mixture is the consistency of wet sand (or just use electric mixer or blender).Stir in the sour cream (the dough will be
very wet), and then turn the dough out onto a well-floured work surface. Knead the dough a few times until it comes together, adding
more flour, 1 teaspoon at a
time, if the dough is too sticky to handle.Roll the dough into an 20×25 cm rectangle and dust both sides with
flour before folding it into thirds as if you
were folding a letter. Rotate the dough 90º and roll it out again into an 20×25 cm rectangle. Fold the dough again into thirds then wrap it securely in plastic wrap and refrigerate it for at least 30 minutes while you
make the filling.
Make the filling: in a small bowl, combine the apples, lemon juice, cinnamon, sugar and
flour, stirring until thoroughly mixed. Set aside.Preheat the oven to 220 oC.To assemble the
pies: remove the dough from the refrigerator and unfold it onto a well-floured surface, rolling it out to a 30×30 cm. Using a 10 cm circular cookie cutter or cup, cut out as many circles as possible. Re-roll the scraps and continue cutting out circles until you run out of dough, ensuring you end up with an even number of circles. (You should have approximately 20 3-inch circles.)Place six of the dough circles on a parchment paper-lined cookie sheet. Spoon a small portion of the apple filling into the center of each circle, leaving enough of a border around the filling. Top the apple filling with a portion of the chopped caramels and a small pinch of sea salt. Place a second dough circle atop each filled circle then use a fork to crimp the edges together, sealing each pie.Brush each pie with the egg wash, and using a sharp knife, cut two or three vents on the top of each pie. Sprinkle the
pies with sugar.Bake the
pies for about 20 minutes, or until they’re golden brown. Remove the
pies from the oven and allow them to rest for 10 minutes before serving. Repeat the filling and baking process with the remaining dough circles.Enjoy!

Share the post "
Ciasteczka nadziewane
jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand
pies"



