Wykonanie
Babcina ale nie mojej babci a autorki bloga Cooking Easy - Olgi. Uwielbiam takie przepisy. Szarlotka jest naprawdę pyszna. Mięciutkie puszyste ciasto na bazie
sera. Tak tak to do ciasta dodajemy
ser i duża ilość
jabłek z
cynamonem !!!! :)

Składniki :1 i 1/4 szklanki
serka wiejskiego o niskiej zawartości tłuszczu ( ja użyłam 250 g
twarogu półtłustego )1
jajo1 szklanka
cukru10 g
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
soku z cytryny4 łyżki miękkiego
masła2 szklanki
mąki ( użyłam tortowej )Nadzienie :4 duże słodkie
jabłka ( u mnie 7 nie za dużych )około 1/2 szklanki
cukru - w zależności jak słodkie mamy
jabłka1 łyżeczka
cynamonuPonad to :1 rozbełtane
jajkoZ
jabłek wycinamy gniazda nasienne, obieramy lub nie - jak kto woli, tniemy w niedużą kostkę. Dodajemy
cukier i
cynamon ( ja jeszcze polałam je odrobiną
soku z cytryny żeby nie ściemniały ). Mieszamy, odstawiamy na 20 minut żeby puścił sok.
Mąkę przesiewamy z
solą.
Masło ucieramy z
cukrem. Następnie dodajemy
jajko, miksujemy. Dokładamy
ser, miksujemy. Wsypujemy
mąkę i delikatnie łączymy. Na początku wymieszałam ją
łopatką ale pod koniec było ciężko więc na najmniejszych obrotach dosłownie chwilkę zmiksowałam. Dodajemy proszek i
sok z cytryny. Mieszamy.Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 części. Jedna większa - na wylepienie dna i ścianek, druga mniejsza - na zrobienie kratki.Blaszkę o wymiarach 20x20cm (u mnie 21,5x21,5 ) smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą lub
mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy większą część ciasta i wylepiamy nim dno i ścianki formy ale ścianki nie za wysokie.Nakładamy
jabłka odsączone z soku. Drugą mniejszą część ciasta wałkujemy i wycinamy 6 pasów ( mi wyszło 7 ),które układamy na wierzchu na owocach tworząc kratkę. Po bokach ciasto dociskamy do wcześniej wylepionego. Ciasto smarujemy rozbełtanym
jajkiem za pomocą pędzelka.Pieczemy w temp. 180°C przez 40 minut.Smacznego :)