Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam pierwszy przepis wykorzystujący puree z dyni, są to wyjątkowo smaczne i słodkie
ciasteczka dyniowe z
cynamonem i nadzieniem
toffi. Wykonanie ich jest bardzo łatwe, ja często dzielę sobie przy nich pracę na dwa dni. Pierwszego robię ciasto i formuję kulki, po czym leżakują sobie one w lodówce, a drugiego już tylko pozostaje sam wypiek. Warto też wspomnieć, że w ich składzie nie ma
jajek. Polecam!Scroll down for English
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z
toffi(30
ciasteczek)Składniki:100 g
masła w temperaturze pokojowej1 + 1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki puree z dyni1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 1/2 szklanki
mąki2 łyżki + 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/8 łyżeczki mielonych
goździków1/8 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 opakowanie miękkich
cukierków toffi (ja miałam 15 szt prostokątnych, które przekroiłam na połówki)Przygotowanie:Wyłóż 2 blaszki papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.W misce miksera ubij
masło i 1 szklankę
cukru do białości przez ok. 2 minuty. Dodaj
dynię i ekstrakt
waniliowy, po czym wymieszaj na niskich obrotach przez kolejne 2 minuty.W drugiej misce wymieszaj
mąkę, 1/2 łyżeczki
cynamonu,
goździki,
imbir,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól. Wsyp mieszankę do miski miksera z
masłem i miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Włóż powstałą masę do lodówki na 30 minut.Po tym czasie weź pełną łyżkę masy, umieść w jej centrum
toffi i uformuj zgrabną kulkę, po czym połóż na przygotowany papier do pieczenia. Powtórz tą czynność z resztą masy, powinno wyjść około 30 kulek, zwróć uwagę aby nie dotykały się wzajemnie. Włóż je ponownie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.Gdy chcemy upiec
ciasteczka, włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. W szerokim i płaskim naczyniu wymieszaj pozostałe 1/2 szklanki
cukru z 2 łyżkami
cynamonu.Wyjmij przygotowane kulki i każdą obtocz w cukrze z
cynamonem i układaj na przygotowanych blaszkach w odstępach ok. 4 cm. Piecz po 1 blaszce przez 14 minut. Po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia. Kulki czekające na upieczenie przechowuj w lodówce.Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.Smacznego!

English versionToffee Stuffed Pumpkin Cookies(30 cookies)Ingredients:100 g unsalted butter, room temperature1 + 1/2 cups granulated sugar, divided1/3 cup pumpkin puree1/2 teaspoon vanilla extract1 + 1/2 cups all-purpose
flour2 tablespoons + 1/2 teaspoon ground cinnamon, divided1/8 teaspoon ground cloves1/8 teaspoon ground ginger1/2 teaspoon baking
soda1/4 teaspoon baking powder1/4 teaspoon salt1 bag toffee candies (unwrap about 30 of them)Preparation:
Line 2 large cookie sheets with silpats or parchment paper.In a large mixing bowl or stand mixer beat the butter and 1 cup sugar together on medium speed 2 minutes. Add the pumpkin and vanilla beat on low 2
more minutes.In a small bowl
whisk together the
flour, 1/2 teaspoon cinnamon, cloves, ginger, baking
soda, baking powder and salt. Add to the sugar mixture and beat on low just until combined. Refrigerate 30 minutes.After 30 minutes scoop up
very slightly rounded tablespoons of the dough, stick a caramel in the center and roll into a ball. Set on one of the parchment lined cookie sheets – it’s ok if they’re crowded just try not to let them touch. Repeat until all the cookie dough is used up. Refrigerate at least 2 hours or overnight.When ready to bake preheat oven to 180 oC.
Whisk the remaining 1/2 cup sugar with 2 tablespoons cinnamon in a
wide, shallow bowl.Working in batches, roll the cookies in the cinnamon sugar and bake 4 cm apart for 14 minutes. Refrigerate the unbaked cookies in between batches. Allow the cookies to cool completely on the baking sheets.Store in tightly covered containers up to a week.Enjoy!

Share the post "
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi/Toffee stuffed pumpkin cookies"



