Wykonanie
Dotychczas na moim blogu wpisy dotyczące
pieczywa pojawiały się bardzo rzadko. Powód dość istotny, głównie pracochłonność ich wykonania.Ale ..... gdy jakiś czas temu zostałam zaproszona do testowania urządzenia do wypieku
chleba firmy First Austria, postanowiłam nieco szerzej otworzyć swoje kuchenne okno i podjęłam się tego całkiem dla mnie nowego wyzwania.Przypomniałam sobie wówczas historię sprzed roku, kiedy to będąc w towarzyskim gronie jeden z moich znajomych chwalił się jak to jego żona dzień w dzień serwuje swojej rodzinie świeże
pieczywo. Większość z nas była trochę zaskoczona, czy to aby nie jest zbyt duże poświęcenie z jej strony. Znajomy przekonywał nas, że dla żony to sama przyjemność, w zasadzie to
pieczywo robi sie samo, wystarczy tylko w odpowiednim czasie rozpocząć pracę z tym związaną, aby w odpowiedniej chwili znalazło sie na rodzinnym
stole.Z lekkim uśmieszkiem zapytaliśmy jednocześnie: jak to? Okazało się, że rodzina znajomego posiadała urządzenie do wypieku
chleba, dzięki któremu mogła zapomnieć o sklepowym
pieczywie wątpliwej jakości.Już po pierwszym teście wiem, że warto zagospodarować trochę miejsca w kuchni dla tego rewelacyjnego urządzenia.
Major 850W First-Austria to elektryczny wypiekacz do
chleba, który umożliwia uzyskanie szerokiej gamy domowych wypieków.MENU na które składa się 12 programów
daje możliwość :ugniatania, rośnięcia i pieczenia
chleba białego z możliwością późniejszego dodawania składników i smaków,
chleba mieszanego, głównie z
mąki pszennej lub żytniej.ugniatania, rośnięcia i pieczenia
chleba pełnoziarnistegougniatania, rośnięcia i pieczenia
chleba francuskiego o chrupkiej skórce i lekkiej konsystencjiszybkiego (quick) ugniatania, rośnięcia i pieczenia
chleba o gęstej konsystencjiugniatania, rośnięcia i pieczenia
chleba słodkiego z możliwością późniejszego dodawania składników i smakówugniatania, rośnięcia i pieczenia ciast z dodatkiem
sody lub
proszku do pieczenia (np. ciasta babkowe, pierniki)gotowania
dżemu i
marmoladyugniatania i rośnięcia ciasta (dough), ale bez pieczenia . Taki półprodukt może posłużyć do przygotowania ciasta na
makaron,
ciast drożdżowych, bułeczek,
bagietek, precli, pizzy,
chleba na parze itd.ultra szybkiego ugniatania, rośnięcia i pieczenia
chleba w najkrótszym czasie o zwartej i chropowatej strukturzeugniatania, rośnięcia i pieczenia sandwiczy, dla wypieku
chleba o lekkiej konsystencji z cieńszą skórkąugniatania, rośnięcia i pieczenia
pieczywa bezglutenowego (gluten free)tylko pieczenia (bake) bez ugniatania i rośnięcia (stosowany także dla wydłużenia czasu pieczenia gdy ciasto jest niewystarczjąco upieczone.
Dane techniczne, funkcje i wyposażenie :Producent: First AustriaModel: FA-5152-1Moc: 850W12 programów pieczenia do wyboruWyjmowana brytfanna na
chleb zabezpieczona specjalnym materiałem zapobiegającym przywieraniuMożliwość wyboru wielkości bochenka: 900-1350gMożliwość doboru koloru skórki: jasna, średnia, ciemnaDwa wyjmowane mieszadłaObudowa termoizolującaPokrywa górna z okienkiem podgląduSterowany elektronicznieDuży i czytelny wyświetlacz LCDTimer60 minutowa funkcja podtrzymywania temperaturyAkcesoria: kubek, podwójna miarka do odmierzania składników, hak do wyjmowania mieszadeł z
pieczywaWięcej informacji można uzyskać na stronie: http://first-polska.com.pl
Wypiekacz Major 850W First-Austria łączy niską cenę z szerokim zestawem przydatnymi w nowoczesnej kuchni funkcjami. To właśnie funkcjonalność jest główna zaletą tego urządzenia.Sterowanie elektroniczne wypiekacza sprawia, że nie musimy obawiać się o przypalenie lub niedostateczne wypieczenie ciasta.Za skromną nazwą wypiekacz do
chleba kryje się znacznie więcej. Oprócz wielkiej różnorodności
pieczywa ( zwykłe, pełnoziarniste, francuskie, tostowe, bezglutenowe) Major 850W First-Austria może posłużyć nam do wypieku ciast babkowych z dodatkami, pierników, przygotowania ciast na pizze,
makaron, bułeczki i wiele innych.Można w nim gotować również
dżemy i
marmolady owocowe, co jest sprawą niebagatelną, zwłaszcza dla niecierpliwych, bo odchodzi już stanie przy garnku, mieszanie i obawa przed przypaleniem tych
przetworów.Ponadto:ma estetyczny designjest bardzo prosty w obsłudzepracuje bardzo cicho, jedynie głośny jest sygnał dźwiękowy wzywający nas do dodania np.
bakalii lub zakończenie wybranego programu.ciasto po upieczeniu bez problemu odchodzi z formy, pozostaje ona czysta, wystarczy przemyć ją ciepłą
wodą.mieszadła bardzo wygodnie można usunąć z wypieku za pomocą dołączonego haka, nie powoduja one dużych ubytków.posiada pamięć i jeśli nastapiła przerwa w zasilaniu w trakcie produkcji
chleba, proces będzie wznowiony automatycznie w ciągu 10- ciu minut, bez naciskania przyciskuposiada bardzo wygodną funkcję DELAY (opóźnienie), jeżeli chcemy by urządzenie nie rozpoczynało pracy natychmiast. Maksymalne opóźnienie wynosi 13 godzin . Tak więc wieczorem umieszczamy składniki w automacie, ustawiamy program, a rankiem wyjmujemy świeżutkie i pachnące
pieczywo.Do urządzenia dołączona jest wraz z instrukcją broszurka z 17 recepturami na :
chleb biały, słodki,
razowy, kukurydziany,
sezamowy,
kawowy, z
rodzynkami,
bananowy,
kokosowy, z
orzechami włoskimi,
dyniowy, sandwich,
pieczywo francuskie, ciasto,
chleb z
sodą,
chleb ultra szybki,
dżem)Z pewnością skorzystam z tych receptur, bo zapowiadają się ciekawie i są bardzo proste, a wykonanie to już w zasadzie nie należy do mnie, ale do Major 850W First-Austria.Dzisiaj przedstawiam pyszny
chleb z
mąki pszennej na drożdżach z dodatkiem
mleka w proszku i
masła. Jest bardzo mięciutki i ma chrupiącą skórkę, delikatny w smaku, jak najbardziej odpowiedni na śniadanie czy też kolację.
CHLEB BIAŁYSkładniki :330 ml letniej
wody2 łyżki (30 ml)
masła lub
margaryny1½ łyżeczki (7,5 ml)
soli2 łyżki (30 ml)
cukru4 szklanki (1000 ml)
mąki pszennej2 łyżki (30 ml)
mleka w proszku1½ (7,5 ml)
drożdży suszonychWykonanie :Umieszczamy składniki w brytfannie w następującej kolejności:
woda,
masło,
sól,
cukier,
mleko w proszku,
mąka, suche
drożdże. Zamykamy wieko i wkładamy wtyk przewodu elektrycznego do gniazdka. Naciskamy przycisk MENU, aż do wyboru programu (w przypadku
chleba białego wybieramy 1).Przyciskiem COLOR wybieramy kolor skórki ( u mnie MEDIUM- średni). Przyciskiem LOAF wybieramy rozmiar bochenka ( u mnie 2 , 0 funta). Naciskamy przycisk START/STOP, by rozpocząć pracę. Cały proces dla programu 1 trwa 3 godziny. Pierwszy etap to intensywne mieszanie składników trwające ok. 10 minut, po czym następuje drugi, najdłuższy etap: wyrastanie ciasta. W tym czasie włącza się trzykrotnie krótkotrwałe mieszanie (miksowanie) i termostat utrzymujący właściwą dla danego programu temperaturę. Na ok. 50 minut przed zakończeniem całego procesu włącza się grzałka i następuje ostatni etap: wypiekanie ciasta. Zakończenie pieczenia tak jak i początek procesu sygnalizowany jest dźwiękiem.Po upieczeniu wierzch
chleba nawilżyłam leciutko
wodą za pomocą pedzelka i jeszcze przez moment pozostawiłam w zamkniętym wypiekaczu, dzięki
czemu skórka zrobiła się mięciutka, a boki pozostały chrupiące.