ßßß
Wypiekacz Major 850W First-Austria łączy niską cenę z szerokim zestawem przydatnymi w nowoczesnej kuchni funkcjami. To właśnie funkcjonalność jest główna zaletą tego urządzenia.Sterowanie elektroniczne wypiekacza sprawia, że nie musimy obawiać się o przypalenie lub niedostateczne wypieczenie ciasta.Za skromną nazwą wypiekacz do chleba kryje się znacznie więcej. Oprócz wielkiej różnorodności pieczywa ( zwykłe, pełnoziarniste, francuskie, tostowe, bezglutenowe) Major 850W First-Austria może posłużyć nam do wypieku ciast babkowych z dodatkami, pierników, przygotowania ciast na pizze, makaron, bułeczki i wiele innych.Można w nim gotować również dżemy i marmolady owocowe, co jest sprawą niebagatelną, zwłaszcza dla niecierpliwych, bo odchodzi już stanie przy garnku, mieszanie i obawa przed przypaleniem tych przetworów.Ponadto:ma estetyczny designjest bardzo prosty w obsłudzepracuje bardzo cicho, jedynie głośny jest sygnał dźwiękowy wzywający nas do dodania np. bakalii lub zakończenie wybranego programu.ciasto po upieczeniu bez problemu odchodzi z formy, pozostaje ona czysta, wystarczy przemyć ją ciepłą wodą.mieszadła bardzo wygodnie można usunąć z wypieku za pomocą dołączonego haka, nie powoduja one dużych ubytków.posiada pamięć i jeśli nastapiła przerwa w zasilaniu w trakcie produkcji chleba, proces będzie wznowiony automatycznie w ciągu 10- ciu minut, bez naciskania przyciskuposiada bardzo wygodną funkcję DELAY (opóźnienie), jeżeli chcemy by urządzenie nie rozpoczynało pracy natychmiast. Maksymalne opóźnienie wynosi 13 godzin . Tak więc wieczorem umieszczamy składniki w automacie, ustawiamy program, a rankiem wyjmujemy świeżutkie i pachnące pieczywo.Do urządzenia dołączona jest wraz z instrukcją broszurka z 17 recepturami na :chleb biały, słodki, razowy, kukurydziany, sezamowy, kawowy, z rodzynkami, bananowy, kokosowy, z orzechami włoskimi, dyniowy, sandwich, pieczywo francuskie, ciasto, chleb z sodą, chleb ultra szybki, dżem)Z pewnością skorzystam z tych receptur, bo zapowiadają się ciekawie i są bardzo proste, a wykonanie to już w zasadzie nie należy do mnie, ale do Major 850W First-Austria.Dzisiaj przedstawiam pyszny chleb z mąki pszennej na drożdżach z dodatkiem mleka w proszku i masła. Jest bardzo mięciutki i ma chrupiącą skórkę, delikatny w smaku, jak najbardziej odpowiedni na śniadanie czy też kolację.CHLEB BIAŁYSkładniki :330 ml letniej wody2 łyżki (30 ml) masła lub margaryny1½ łyżeczki (7,5 ml) soli2 łyżki (30 ml) cukru4 szklanki (1000 ml) mąki pszennej2 łyżki (30 ml) mleka w proszku1½ (7,5 ml) drożdży suszonychWykonanie :Umieszczamy składniki w brytfannie w następującej kolejności: woda, masło, sól, cukier, mleko w proszku, mąka, suche drożdże. Zamykamy wieko i wkładamy wtyk przewodu elektrycznego do gniazdka. Naciskamy przycisk MENU, aż do wyboru programu (w przypadku chleba białego wybieramy 1).Przyciskiem COLOR wybieramy kolor skórki ( u mnie MEDIUM- średni). Przyciskiem LOAF wybieramy rozmiar bochenka ( u mnie 2 , 0 funta). Naciskamy przycisk START/STOP, by rozpocząć pracę. Cały proces dla programu 1 trwa 3 godziny. Pierwszy etap to intensywne mieszanie składników trwające ok. 10 minut, po czym następuje drugi, najdłuższy etap: wyrastanie ciasta. W tym czasie włącza się trzykrotnie krótkotrwałe mieszanie (miksowanie) i termostat utrzymujący właściwą dla danego programu temperaturę. Na ok. 50 minut przed zakończeniem całego procesu włącza się grzałka i następuje ostatni etap: wypiekanie ciasta. Zakończenie pieczenia tak jak i początek procesu sygnalizowany jest dźwiękiem.Po upieczeniu wierzch chleba nawilżyłam leciutko wodą za pomocą pedzelka i jeszcze przez moment pozostawiłam w zamkniętym wypiekaczu, dzięki czemu skórka zrobiła się mięciutka, a boki pozostały chrupiące.