ßßß
Pamiętacie ciasto marchewkowo-kokosowe z cytryną ? Niezmiennie cieszy się na blogu dużą popularnością - a i ja sama wracam do niego regularnie. Niemniej, z czasem postanowiłam poeksperymentować z połączeniem mąki kokosowej i cytrusów. Nie minęło wiele czasu, a znalazłam kolejne połączenie, które mnie uwiodło. Kakao i pomarańcz - duet idealny, nieprawdaż? Jeżeli dodać do tego niezwykle zdrową mąkę kokosową, a z przekory wypiekom, ku zdrowiu - dodać cukinię, otrzymamy zdrowy wypiek, który zachwyci nasze (i nie tylko!) kubki smakowe.Warto dodać, iż z powodzeniem może być to wypiek bezglutenowy . Nie zawiera cukru, a biorąc pod uwagę cukinię i kakao, które jest znakomitym ź ródłem magnezu, możemy bez obaw zajadać się tego typu ciastami - na zdrowie !/1 kokilka/- 30g mąki kokosowej- 20g mąki*
- 1 łyżka naturalnego kakao- 70ml jogurtu naturalnego- 3 łyżki soku z pomarańczy- 1 łyżka skórki z pomarańczy- 2 jajka- 2,5 łyżki syropu z agawy- 100g cukinii- 2 łyżki posiekanych migdałów- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonejMąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Następnie dodajemy jogurt, jajka, sok z pomarańczy i syrop z agawy. Miksujemy na gładką masę. Na tarce ścieramy cukinię i odciskamy z niej nadmiar wody i dodajemy wraz ze skórką pomarańczy i migdałami do ciasta. Dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia ceramicznego i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.*dowolna: polecam żytnią, pełnoziarnistą (w wersji beglutenowej sprawdzi się np. ryżowa lub owsiana)