Wykonanie

Pamiętacie ciasto
marchewkowo-
kokosowe z
cytryną ? Niezmiennie cieszy się na blogu dużą popularnością - a i ja sama wracam do niego regularnie. Niemniej, z czasem postanowiłam poeksperymentować z połączeniem
mąki kokosowej i
cytrusów. Nie minęło wiele czasu, a znalazłam kolejne połączenie, które mnie uwiodło.
Kakao i
pomarańcz - duet idealny, nieprawdaż? Jeżeli dodać do tego niezwykle zdrową
mąkę kokosową, a z przekory wypiekom, ku zdrowiu - dodać
cukinię, otrzymamy zdrowy wypiek, który zachwyci nasze (i nie tylko!)
kubki smakowe.Warto dodać, iż z powodzeniem może być to wypiek bezglutenowy . Nie zawiera
cukru, a biorąc pod uwagę
cukinię i
kakao, które jest znakomitym ź ródłem magnezu, możemy bez obaw zajadać się tego typu ciastami - na zdrowie !/1 kokilka/- 30g
mąki kokosowej- 20g
mąki*

- 1 łyżka naturalnego
kakao- 70ml
jogurtu naturalnego- 3 łyżki soku z
pomarańczy- 1 łyżka skórki z
pomarańczy- 2
jajka- 2,5 łyżki
syropu z agawy- 100g
cukinii- 2 łyżki posiekanych
migdałów- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejMąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao. Następnie dodajemy
jogurt,
jajka, sok z
pomarańczy i
syrop z agawy. Miksujemy na gładką masę. Na tarce ścieramy
cukinię i odciskamy z niej nadmiar
wody i dodajemy wraz ze skórką
pomarańczy i
migdałami do ciasta. Dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia ceramicznego i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.*dowolna: polecam żytnią, pełnoziarnistą (w wersji beglutenowej sprawdzi się np. ryżowa lub owsiana)