ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-kokosowe ciasto z pomarańczą

Czekoladowo-kokosowe ciasto z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie ciasto marchewkowo-kokosowe z cytryną ? Niezmiennie cieszy się na blogu dużą popularnością - a i ja sama wracam do niego regularnie. Niemniej, z czasem postanowiłam poeksperymentować z połączeniem mąki kokosowej i cytrusów. Nie minęło wiele czasu, a znalazłam kolejne połączenie, które mnie uwiodło. Kakao i pomarańcz - duet idealny, nieprawdaż? Jeżeli dodać do tego niezwykle zdrową mąkę kokosową, a z przekory wypiekom, ku zdrowiu - dodać cukinię, otrzymamy zdrowy wypiek, który zachwyci nasze (i nie tylko!) kubki smakowe.
Warto dodać, iż z powodzeniem może być to wypiek bezglutenowy . Nie zawiera cukru, a biorąc pod uwagę cukinię i kakao, które jest znakomitym ź ródłem magnezu, możemy bez obaw zajadać się tego typu ciastami - na zdrowie !
/1 kokilka/
- 30g mąki kokosowej
- 20g mąki*
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 70ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 2 jajka
- 2,5 łyżki syropu z agawy
- 100g cukinii
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Następnie dodajemy jogurt, jajka, sok z pomarańczy i syrop z agawy. Miksujemy na gładką masę. Na tarce ścieramy cukinię i odciskamy z niej nadmiar wody i dodajemy wraz ze skórką pomarańczy i migdałami do ciasta. Dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia ceramicznego i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
*dowolna: polecam żytnią, pełnoziarnistą (w wersji beglutenowej sprawdzi się np. ryżowa lub owsiana)
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/03/bez-glutenu-kokos-czekolada-i-pomarancz.html