Wykonanie
Bitki wołowe01 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemTradycyjne, soczyste
bitki wołowe w
sosie pieczarkowym. Danie z
mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości
wody lub
bulionu z dodatkiem warzyw i przypraw. Zazwyczaj doprawia się je zasmażką lub
śmietaną, choć niekoniecznie. Dodatkiem do bitek wołowych mogą być różnego rodzaju
surówki warzywne,
szparagi,
kalafior, pieczone
ziemniaki bądź
ryż. Najważniejsze, by
mięsa na
bitki nie smażyć zbyt długo, ponieważ może być ono twarde i mało soczyste.
Bitki wołowe w
sosie pieczarkowymSkładniki na 2-3 porcje:25 dag chudej
wołowiny bez kości np. ligawy9
pieczarekmąka pszenna do oprószenia bitek2
cebule średniej wielkości
słodka papryka mielona
sól,
pieprz1
liść laurowy2
owoce ziela angielskiego50 g
masłaDodatki (wedle uznania) -
ziemniaki pieczone, surówka z
selera, z
rodzynkami i
orzechami włoskimiSposób przygotowania:
Mięso umyć i pokroić na 5 plastrów. Lekko rozbić, wkładając pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej. Oprószyć
solą,
pieprzem,
papryką słodką oraz
mąką.
Pieczarki obrać, usunąć ogonki i pokroić w paski.
Cebulę oczyścić, pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
cebulę, następnie po 2 minutach
pieczarki i smażyć na rumiany kolor, po czym całość przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć
mięso z dwóch stron (należy zrobić to dość szybko, by nie przypalić
wołowiny a jedynie poddać ją denaturacji, zachowując soczystość
mięsa).
Wołowinę przełożyć do pozostałych składników, dodać
ziele angielskie i
liść laurowy, po czym zalać
wodą, tak by zakrywała
mięso.Całość dusić na bardzo wolnym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, by
mięso się nie przepaliło.Jeśli sos pod koniec gotowania będzie miał zbyt płynną konsystencję, można dodać do niego odrobinę
mąki rozrobionej z
wodą i zagotować.