ßßß
Składniki na 2-3 porcje:25 dag chudej wołowiny bez kości np. ligawy9 pieczarekmąka pszenna do oprószenia bitek2 cebule średniej wielkościsłodka papryka mielonasól, pieprz1 liść laurowy2 owoce ziela angielskiego50 g masłaDodatki (wedle uznania) - ziemniaki pieczone, surówka z selera, z rodzynkami i orzechami włoskimiSposób przygotowania:Mięso umyć i pokroić na 5 plastrów. Lekko rozbić, wkładając pomiędzy 2 warstwy folii spożywczej. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką oraz mąką.Pieczarki obrać, usunąć ogonki i pokroić w paski. Cebulę oczyścić, pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, następnie po 2 minutach pieczarki i smażyć na rumiany kolor, po czym całość przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć mięso z dwóch stron (należy zrobić to dość szybko, by nie przypalić wołowiny a jedynie poddać ją denaturacji, zachowując soczystość mięsa).Wołowinę przełożyć do pozostałych składników, dodać ziele angielskie i liść laurowy, po czym zalać wodą, tak by zakrywała mięso.Całość dusić na bardzo wolnym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, by mięso się nie przepaliło.Jeśli sos pod koniec gotowania będzie miał zbyt płynną konsystencję, można dodać do niego odrobinę mąki rozrobionej z wodą i zagotować.