Wykonanie
11 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylemŚwięta tuż tuż, warto przypomnieć sobie przepis na wigilijny barszcz z dodatkiem
buraków, warzyw i aromatycznych przypraw. Niepowtarzalny smak świątecznej zupy podkreślają pieczone w piekarniku
buraki. Trudno wyobrazić sobie święta bez tej potrawy. Najlepszym dodatkiem do barszczu są uszka bądź też paszteciki z
ciasta francuskiego z
kapustą i
grzybami.Barszcz świąteczny z pasztecikami z
kapustą i
grzybami
Składniki :Barszcz czerwony:5
buraków5
suszonych prawdziwków1 ząbek
czosnku2
liście laurowe2-3
ziela angielskie1 duża
marchew½ małej łodyżki
pora(bez liści)½ sztuki małego
selera korzeniowego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solimajeranek suszony2-3 krople
octu jabłkowegosól,
pieprzPaszteciki (składniki na 10 sztuk)250 g gotowego
ciasta francuskiego200 g
kapusty kwaszonej1
cebula średniej wielkości50 g
kaszy gryczanej5
suszonych prawdziwkówsól,
pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:Barszcz czerwony:
Grzyby (do barszczu oraz do pasztecików) zalać 2 szklankami zimnej
wody i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotować
grzyby około 30 minut.
Buraki owinąć w folię aluminiową (nieobrane w skórce), wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.Do garnka wlać 3 litry zimnej
wody, wrzucić opłukaną i obraną
włoszczyznę,
czosnek,
ziele angielskie oraz
liście laurowe i gotować około 30 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Przestudzone
buraki wyjąć z folii aluminiowej, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, po czym przełożyć do
wywaru warzywnego. Dodać ugotowane
grzyby, doprawić
majerankiem,
cukrem oraz
octem jabłkowym do smaku.Barszcz ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu. Podawać najlepiej po kilku godzinach od przyrządzenia bądź następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.Paszteciki
Kapustę kwaszoną przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą, a następnie gotować pod przykryciem 30-40 minut. Po tym czasie pozostawić
kapustę na 10 minut w gorącej wodzie, po czym odcedzić i posiekać.
Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Grzyby oraz oczyszczoną
cebulę posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i podsmażyć na rumiany kolor, dodać
kapustę,
grzyby oraz
kaszę, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Dusić razem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając, następnie odstawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie pokroić na 10 równych części, na środek każdej z nich nakładać po 1 łyżce stołowej farszu, po czym zlepiać tworząc mały prostokąt. Na wierzchu pasztecików delikatnie naciąć 3 podłużne paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.