Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert MakłowiczCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1
szczupak1
marchewka2
pietruszki1/2
selera1
kalarepa2
cebula1 łyżka
mąki50 g
masłakilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzusólłyżeczka
sosu sojowegoSzczupak duszony z jarzynami - sposób przygotowania: Szatkujemy dużo jarzyn (
pietruszka,
marchew,
seler,
kalarepa i dwie duże
cebule, które najpierw, podlawszy
wodą, poddusić trochę w
maśle), a
potem wkładamy oczyszczonego i posolonego
szczupaka w całości, dodajemy trochę
masła i korzeni. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Osobno przygotowujemy kluseczki kładzione: gotujemy, wkładamy do
ryby, rozcieramy kawałek
masła z pół łyżki
mąki, rozprowadzamy
wodą, wlewamy pół łyżeczki
sosu sojowego, zalewamy tym
szczupaka.Wigilijni mistrzowie ceremonii

tradycyjny
karp. Może
szczupak, który, żyjąc w
polskich jeziorach, doskonale spełnia warunki slowfoodowej lokalności? Polska
ryba duszona w
polskich, dostępnych bez trudu warzywach, ot co! Przepis:
Szczupak duszony z jarzynami Rodzina nie przepuści braku karpia? Jeśli nie może zabraknąć go na wigilijnym