ßßß Cookit - przepis na Ryż puddingowy z mango

Ryż puddingowy z mango

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
2 szklanki kleistego ryżu tajskiego (lub okrągłoziarnistego ryżu puddingowego)
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone na cząstki
Ryż puddingowy z mango - sposób przygotowania: Jeśli używasz tajskiego ryżu, zalej go zimną wodą, odstaw na godzinę, a następnie osącz. Przełóż do garnka, wlej mleko, dodaj sól, cukier oraz 1 i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia około 8-10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Przełóż ryż do miseczki, gotuj na parze przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Gotowy ryż przełóż do porcjowych miseczek. Ostudź do temperatury pokojowej, podawaj z mango. Jeśli używasz ryżu puddingowego, przygotuj go według przepisu na pudełku, dodając zamiast części wody mleko kokosowe. Ryż możesz także podawać z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.
Jak jeść mango?
Mleczko kokosowe
z marchewki z mleczkiem kokosowym Żółte curry z dynią Banany z mleczkiem kokosowym Ryż puddingowy z mango Sorbet kokosowy Beijinhos de coco (gałki mleczno-kokosowe)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/40396594/ryz puddingowy z mango/p