Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)2 szklanki kleistego
ryżu tajskiego (lub okrągłoziarnistego
ryżu puddingowego)1 i 1/4 szklanki
mleczka kokosowego z puszkiszczypta
soli2 łyżki
cukru2 duże dojrzałe
mango obrane i pokrojone na cząstki
Ryż puddingowy z
mango - sposób przygotowania: Jeśli używasz tajskiego
ryżu, zalej go zimną
wodą, odstaw na godzinę, a następnie osącz. Przełóż do garnka, wlej
mleko, dodaj
sól,
cukier oraz 1 i 1/4 szklanki
wody. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia około 8-10 minut, aż
ryż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Przełóż
ryż do miseczki, gotuj na parze przez 15-20 minut, aż
ryż będzie miękki. Gotowy
ryż przełóż do porcjowych miseczek. Ostudź do temperatury pokojowej, podawaj z
mango. Jeśli używasz
ryżu puddingowego, przygotuj go według przepisu na pudełku, dodając zamiast części
wody mleko kokosowe.
Ryż możesz także podawać z
truskawkami lub innymi sezonowymi
owocami.Jak jeść mango?
Mleczko kokosowe
z
marchewki z
mleczkiem kokosowym Żółte
curry z
dynią Banany z
mleczkiem kokosowym Ryż puddingowy z
mango Sorbet kokosowy Beijinhos de coco (gałki
mleczno-
kokosowe)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu