Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1 kg
rumsztyku lub
wołowiny na gulasz50 dag nerek wołowych
mąkasólpieprzolej do smażenia50 dag
grzybów1
cebula1 szklanka
piwa600 ml
bulionu wołowego50 dag
ciasta francuskiego1
jajkoSteak and kidney pie - sposób przygotowania: Niegdyś w skład tego dania wchodziły
ostrygi, a nie
grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej dostępneUsuń tłuszcz z
mięsa i nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz
mąką,
solą i
pieprzem, mocno obsmaż na
oleju i wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną
cebulę. Wymieszaj ją z
mięsem. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzuć
grzyby pokrojone w plasterki. Gdy się przysmażą, połącz je z
mięsem i
cebulą, wlej
piwo i
bulion. Szybko wymieszaj, aby nic nie przywarło do dna rondla. Rondel przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie przełóż do okrągłej formy na tartę, pozostaw, aby ostygło. Ciasto rozmroź i rozwałkuj, wytnij koło i nakryj nim formę z
mięsem. Z resztek ciasta zrób dekoracje. Całość posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 20 minut.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu