ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (68 głosów)Ciasto:2 szklanki mąki1 jajko1 łyżka olej uciepła wodysólNadzienie:50 dag dobrze odciśniętego twarogu5-7 ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)2 cebuleolejprzyprawa do zuppieprzPierogi ruskie odsmażane - sposób przygotowania: Mąkę posól, zagnieć z jajkiem, olejem i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Obierz ziemniaki, przepuść je przez maszynkę razem z twarogiem. Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce oleju, dodaj do ziemniaków i sera. Masę wymieszaj, przypraw do smaku solą, sporą ilością pieprzu oraz przyprawą do zup. Rozwałkuj ciasto pierogowe, wytnij szklanką kółka, pośrodku każdego ułóż porcję farszu. Sklej pierogi, ugotuj je w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju. Przed podaniem możesz odsmażyć pierogi na maśle lub tłuszczu wytopionym z boczku.Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybamiRuskie de Lux. Pozostaje szybkie wyrobienie ciasta i lepienie, z którego może wyręczyć cię tanie urządzenie do przyrządzania pierogów. Pierogi ruskie odsmażane Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju ciepła wody sól Nadzienie: 50 dag dobrze odciśniętego twarogu 5-7 ziemniaków (ugotowanych w mundurkach) 2 cebule olejPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu