Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Jerzy Nogal

Fot: Jacek MarczewskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 g
mąki (typ 480-550)
drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych)450-500 ml
wody1/4 łyżeczki
solitwarógcebulasmalec lub
olej do smazenia1
jajkotymianekoreganoRacuchy ze smażonym
twarogiem - sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie 500 g
mąki (typ 480-550),
drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych), 1/4 łyżeczki
soli, i 450-500 ml
wody. Ma powstać gęste, ale lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Twaróg, najlepiej kilkudniowy chudy, podsmażamy z posoloną
cebulą zeszkloną na gęsim
smalcu lub
oleju. Smażymy tak długo, aż
twaróg zacznie się ciągnąć i rumienić.Do ciasta dodajemy 1
jajko i delikatnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu (
olej,
masło klarowane,
smalec gęsi). Gdy na powierzchni racuchów pojawią się bąbelki, posypujemy smażonym
twarogiem i odwracamy placki, niech się usmażą z drugiej strony. Świetnie pasuje tu
tymianek lub
oregano.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu