ßßß
Fot: Jacek MarczewskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 g mąki (typ 480-550)drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych)450-500 ml wody1/4 łyżeczki solitwarógcebulasmalec lub olej do smazenia1 jajkotymianekoreganoRacuchy ze smażonym twarogiem - sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie 500 g mąki (typ 480-550), drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych), 1/4 łyżeczki soli, i 450-500 ml wody. Ma powstać gęste, ale lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Twaróg, najlepiej kilkudniowy chudy, podsmażamy z posoloną cebulą zeszkloną na gęsim smalcu lub oleju. Smażymy tak długo, aż twaróg zacznie się ciągnąć i rumienić.Do ciasta dodajemy 1 jajko i delikatnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej, masło klarowane, smalec gęsi). Gdy na powierzchni racuchów pojawią się bąbelki, posypujemy smażonym twarogiem i odwracamy placki, niech się usmażą z drugiej strony. Świetnie pasuje tu tymianek lub oregano.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu