Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)0.5 kg filetów z
soli0.5 l
śmietany 30-procentowej10 dag
masła1/2
pora0.5 kg
brokułówsólbiały pieprz50 ml
białego winakilka
pomidorków koktajlowychmarynowane
raki do dekoracji
Sola na brokułach - sposób przygotowania:
Rybę smażymy na roztopionym
maśle ok. 6 min. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 140°C piekarnika. Do sosu pozostałego ze smażenia
ryby wlewamy
śmietanę i gotujemy, aż sos wyparuje do połowy objętości. Dodajemy
wino, pokrojonego w krążki
pora oraz
przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wkładamy do sosu
rybę i jeszcze chwilę gotujemy.
Brokuły blanszujemy kilka minut w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Rozkładamy na talerzach
brokuły,
solę, polewamy sosem i dekorujemy przekrojonymi na pół
pomidorkami koktajlowymi oraz
rakamiZ Chełmońskim na kanapierazem. Może spróbuję gęsiego pipka, na który też nie udało mi się zdobyć przepisu...
SOLA NA BROKUŁACH (DLA 4 OSÓB) 0,5 kg filetów z
soli, 0,5 l
śmietany 30-procentowej, 10 dag
masła, 1/2
pora, 0,5 kg
brokułów,
sól,
biały pieprz, 50 ml
białego wina, kilka
pomidorków koktajlowych, marynowanePrzepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

zagotowujemy
wodę z pół łyżeczki
soli . Z
brokułu wycinamy różyczki, wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy przez 4-5 minut. Po tym czasie odcedzamy
brokuł i przepłukujemy w zimnej wodzie.
Brokuł wkładamy do piekarnika na ostatnie 10 minut pieczenia
kurczaka i
ziemniaków. 700 g małych
buraczków 2 duże