ßßß Cookit - przepis na Filety z dorsza zapiekane w porach

Filety z dorsza zapiekane w porach

nazwa

Wykonanie

Ryba na obiad jest u mnie ostatnio bardzo często. Raz albo dwa razy w tygodniu. Kiedyś, zanim nie odkryłam, że można szybko przyrządzić rybę pieczoną, smażyłam. Znacznie rzadziej, ciągle w tej samej panierce, mniej lub bardziej ociekającą tłuszczem. Teraz z rybami eksperymentuję, jak na razie z sukcesem, bo takie pieczone rybki bardzo nam smakują. Filety z dorsza zapiekane w porach są bardzo smaczne a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podsmażone pory i pyszny koperkowo śmietanowy sos z dodatkiem słodkiego sosu chilli komponuje się z taką rybką doskonale. Dorsza można zastąpić oczywiście inną rybą.
Przepis ten, cytuję za bahusem :
50 dkg filetów z dorsza
2 pory
5 łyżek śmietany
1 łyżka sosu chilli
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki masła
1 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i biały pieprz do smaku
Filety opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodopornego naczynia. Umyte pory pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić na 20 min do nagrzanego do 200st C piekarnika. W miedzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z sosem chili, mąką ziemniaczaną( ja dałam kukurydzianą) i koperkiem. Powstałym sosem polać rybę. Zapiekać jeszcze przez 15 min
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/07/filety-z-dorsza-zapiekane-w-porach.html