Wykonanie
Ryba na obiad jest u mnie ostatnio bardzo często. Raz albo dwa
razy w tygodniu. Kiedyś, zanim nie odkryłam, że można szybko przyrządzić
rybę pieczoną, smażyłam. Znacznie rzadziej, ciągle w tej samej panierce, mniej lub bardziej ociekającą tłuszczem. Teraz z
rybami eksperymentuję, jak na razie z sukcesem, bo takie pieczone
rybki bardzo nam smakują.
Filety z dorsza zapiekane w porach są bardzo smaczne a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podsmażone
pory i pyszny
koperkowo śmietanowy sos z dodatkiem słodkiego sosu
chilli komponuje się z taką
rybką doskonale.
Dorsza można zastąpić oczywiście inną
rybą.

Przepis ten, cytuję za bahusem :50 dkg
filetów z dorsza2
pory5 łyżek
śmietany1 łyżka sosu
chilli1 łyżka posiekanego
koperku2 łyżki
masła1 łyżki
mąki ziemniaczanejsól i
biały pieprz do smakuFilety opłukać, oprószyć
solą i
pieprzem. Przełożyć do żaroodopornego naczynia. Umyte
pory pokroić w plasterki i podsmażyć na
maśle. Przykryć nimi
rybę i wstawić na 20 min do nagrzanego do 200st C piekarnika. W miedzyczasie przygotować sos.
Śmietanę wymieszać z sosem
chili,
mąką ziemniaczaną( ja dałam kukurydzianą) i
koperkiem. Powstałym sosem polać
rybę. Zapiekać jeszcze przez 15 min