ßßß
Mój przepis po dostosowaniu ilości składników do 6 porcji i małych zmianach wygląda tak.Składniki:4 filety z dorsza lub innej białej ryby morskiej3 pory1/4 paczki masłapęczek natki pietruszkipęczek koperkuduża śmietana 18%3 łyżki łagodnej musztardy2 łyżeczki mąki ziemniaczanejpieprz, sólsok z 1 cytrynyFilety z ryby przekrawamy na 2 lub 3 części (w zależności od ich wielkości), skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy pieprzem. Pory kroimy cienko i smażymy na maśle. Wyściełamy porami dno naczynia żaroodpornego.
Następnie tworzymy ciemnozielone warstwy z drobno posiekanej natki pietruszki i koperku.
Następną warstwę tworzy ryba, którą polewamy sosem ze śmietany i musztardy z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Skrobia ziemniaczana sprawia, że pod koniec pieczenia na wierzchu naszej zapiekanki pojawia się chrupiąca skorupka
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 45 minut. Podajemy koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jakąś kolorową surówką. Do tak przygotowanej rybki, jak wspomina autorka przepisu, pasuje sałatka z pomidorów. Ale z uwagi na fakt, że o tej porze roku pomidory są jak z waty, podałam potrawę z surówką na bazie kapusty pekińskiej. Teściu zjadł z ogórkiem kiszonym i podobno było bardzo dobre