Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam obiadek u moich teściów. Przepis zaczerpnęłam ponownie z książki „Smacznie i pięknie, czyli kuchnia skandynawska” Teresy Cichowicz-Porady. Ta książka jest istną kopalnią dobrych i sprawdzonych przepisów – to już drugie danie, które z niej przygotowuję i okazuje się w finale sukcesemA jest tam jeszcze od groma przepisów, które zapowiadają się niezwykle ciekawie
Mój przepis po dostosowaniu ilości składników do 6 porcji i małych zmianach wygląda tak.Składniki:4
filety z dorsza lub innej
białej ryby morskiej3
pory1/4 paczki
masłapęczek
natki pietruszkipęczek
koperkuduża
śmietana 18%3 łyżki łagodnej
musztardy2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejpieprz,
sólsok z 1
cytrynyFilety z ryby przekrawamy na 2 lub 3 części (w zależności od ich wielkości), skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy i posypujemy
pieprzem.
Pory kroimy cienko i smażymy na
maśle. Wyściełamy
porami dno naczynia żaroodpornego.
Następnie tworzymy ciemnozielone warstwy z drobno posiekanej
natki pietruszki i
koperku.
Następną warstwę tworzy
ryba, którą polewamy sosem ze
śmietany i
musztardy z dodatkiem
mąki ziemniaczanej.
Skrobia ziemniaczana sprawia, że pod koniec pieczenia na wierzchu naszej zapiekanki pojawia się chrupiąca skorupka
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 45 minut. Podajemy koniecznie z tłuczonymi
ziemniakami i jakąś kolorową surówką. Do tak przygotowanej
rybki, jak wspomina autorka przepisu, pasuje
sałatka z
pomidorów. Ale z uwagi na fakt, że o tej
porze roku
pomidory są jak z waty, podałam potrawę z surówką na bazie
kapusty pekińskiej. Teściu zjadł z
ogórkiem kiszonym i podobno było bardzo dobre