ßßß Cookit - przepis na Dorsz na zielonym posłaniu

Dorsz na zielonym posłaniu

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zrobiłam obiadek u moich teściów. Przepis zaczerpnęłam ponownie z książki „Smacznie i pięknie, czyli kuchnia skandynawska” Teresy Cichowicz-Porady. Ta książka jest istną kopalnią dobrych i sprawdzonych przepisów – to już drugie danie, które z niej przygotowuję i okazuje się w finale sukcesem
A jest tam jeszcze od groma przepisów, które zapowiadają się niezwykle ciekawie
Mój przepis po dostosowaniu ilości składników do 6 porcji i małych zmianach wygląda tak.
Składniki:
4 filety z dorsza lub innej białej ryby morskiej
3 pory
1/4 paczki masła
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
duża śmietana 18%
3 łyżki łagodnej musztardy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pieprz, sól
sok z 1 cytryny
Filety z ryby przekrawamy na 2 lub 3 części (w zależności od ich wielkości), skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy pieprzem. Pory kroimy cienko i smażymy na maśle. Wyściełamy porami dno naczynia żaroodpornego.
Następnie tworzymy ciemnozielone warstwy z drobno posiekanej natki pietruszki i koperku.
Następną warstwę tworzy ryba, którą polewamy sosem ze śmietany i musztardy z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Skrobia ziemniaczana sprawia, że pod koniec pieczenia na wierzchu naszej zapiekanki pojawia się chrupiąca skorupka
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 45 minut. Podajemy koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jakąś kolorową surówką. Do tak przygotowanej rybki, jak wspomina autorka przepisu, pasuje sałatka z pomidorów. Ale z uwagi na fakt, że o tej porze roku pomidory są jak z waty, podałam potrawę z surówką na bazie kapusty pekińskiej. Teściu zjadł z ogórkiem kiszonym i podobno było bardzo dobre
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/03/19/dorsz-na-zielonym-poslaniu