Wykonanie
Wczoraj wracając z pracy zastanawiałam się co zrobić na obiad. Nie miałam kompletnie pomysłu ani specjalnej ochoty na gotowanie. Ale przechodząc obok warzywniaka mój wzrok padł na wystawioną na zewnątrz
młodą kapustę. I to było to. O razu wiedziałam co zrobię. Uwielbiam wszystko z
młodej kapusty. Obowiązkowo w sezonie robię bigos oraz kapuśniak . Dzisiejsza
kapusta jest prostym, szybkim i bardzo wyrazistym w smaku daniem. Koniecznie z dużą ilością
koperku.
Inspiracja: Jamie OlivierSkładniki:500 g
młodej kapusty2 łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka
musztardysól, świeżo zmielony
pieprzsok z 1/2
cytrynygarść posiekanego
koperkuMasło zmiksować z
musztardą, odrobiną
soli i
pieprzu.
Kapustę obrać z twardych liści, posiekać. Zalać zimną
wodą, zagotować. Gotować 5 minut, odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka. Dodać
masło. Przyprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Dodać
koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.Smacznego:)