Wykonanie
Przyznam, że do niedawna znałam tylko
młodą kapustę na gęsto - ze
śmietaną, suto posypaną
koperkiem. Dopiero Jamie Oliver zainspirował mnie do czegoś zdrowszego - bo jak się okazuje -
młoda kapusta smakuje wybornie z samą tylko
oliwą i odrobiną
soli i
pieprzu, a także wzbogacona odrobiną ostrej
musztardy. Można użyć dijon, chrzanowej, angielskiej, czy innej - ulubionej.Składniki:500 g
młodej kapusty (albo
sałaty rzymskiej)2 łyżki miękkiego
masła (50g)1 łyżeczka
musztardy: angielskiej, dijon, chrzanowej (można dać nieco więcej)
sól, świeżo zmielony
pieprzsok z 1/2
cytrynyWykonanie:Z
kapusty odrzucić zewnętrzne liście, także te zwiędnięte i lekko żółtawe, główkę umyć.
Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić i wyrzucić głąb. Liście pokroić w grube paski, małe liście można pozostawić w całości.Wersja pierwsza:W dużym garnku zagotować osoloną
wodę, wrzucić
kapustę i gotować 5 minut [
sałatę tylko przez 1 minutę], aby lekko zmiękła, odcedzić i osączyć. Wrzucić z powrotem do garnka, dodać
sok z cytryny oraz
masło utarte z
pieprzem i
musztardą. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę
soli i
pieprzu. Od razu podawać.Wersja druga [bez ceregieli]:W dużym garnku rozpuścić
masło, wrzucić
kapustę i smażyć przez około 5 minut [
sałatę tylko przez 1 minutę] - częściowo pod przykryciem - aby lekko zmiękła. Dodać
sok z cytryny oraz
musztardę. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę
masła,
soli i
pieprzu. Od razu podawać.
***
Kapustę polecam na przykład do wolno pieczonej
jagnięciny :
Inne dania z
młodej kapusty:
Młoda kapusta tradycyjna, ze
śmietaną i
koperkiem