ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z musztardą

Młoda kapusta z musztardą

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że do niedawna znałam tylko młodą kapustę na gęsto - ze śmietaną, suto posypaną koperkiem. Dopiero Jamie Oliver zainspirował mnie do czegoś zdrowszego - bo jak się okazuje - młoda kapusta smakuje wybornie z samą tylko oliwą i odrobiną soli i pieprzu, a także wzbogacona odrobiną ostrej musztardy. Można użyć dijon, chrzanowej, angielskiej, czy innej - ulubionej.
Składniki:
500 g młodej kapusty (albo sałaty rzymskiej)
2 łyżki miękkiego masła (50g)
1 łyżeczka musztardy: angielskiej, dijon, chrzanowej (można dać nieco więcej)
sól, świeżo zmielony pieprz
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Z kapusty odrzucić zewnętrzne liście, także te zwiędnięte i lekko żółtawe, główkę umyć. Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić i wyrzucić głąb. Liście pokroić w grube paski, małe liście można pozostawić w całości.
Wersja pierwsza:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kapustę i gotować 5 minut [sałatę tylko przez 1 minutę], aby lekko zmiękła, odcedzić i osączyć. Wrzucić z powrotem do garnka, dodać sok z cytryny oraz masło utarte z pieprzem i musztardą. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Od razu podawać.
Wersja druga [bez ceregieli]:
W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić kapustę i smażyć przez około 5 minut [sałatę tylko przez 1 minutę] - częściowo pod przykryciem - aby lekko zmiękła. Dodać sok z cytryny oraz musztardę. Starannie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę masła, soli i pieprzu. Od razu podawać.
***
Kapustę polecam na przykład do wolno pieczonej jagnięciny :
Inne dania z młodej kapusty:
Młoda kapusta tradycyjna, ze śmietaną i koperkiem
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/06/moda-kapusta-z-musztarda.html