ßßß Cookit - przepis na Omlet francuski z boczkiem, oliwkami, świeżą bazylia i czosnkiem

Omlet francuski z boczkiem, oliwkami, świeżą bazylia i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Facet Zrównoważony
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
2-3 jajka
1-1.5 szklanki mąki
2-3 łyżki stołowe mleka
sól
pieprz
100 g boczku
10 oliwek
1-2 ząbki czosnku
świeża bazylia
Omlet francuski z boczkiem, oliwkami, świeżą bazylia i czosnkiem - sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski lub innego pojemnika, w którym przygotujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Wszystko ubijamy widelcem lub trzepaczką do jajek do uzyskania jednolitej konsystencji i warstwy piany na górze. ciasto odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Na małej patelni, jeśli taką posiadamy, podsmażamy boczek tak jak na skwarki, zależnie od preferowanego poziomu wysmażenia. Nad zlewem odsączamy nadmiar tłuszczu z patelni przy pomocy drewnianej łopatki. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Zależnie od ilości posiadanych patelni możemy użyć drugiej lub przełożyć nadzienie na talerzyk i umyć patelnię po boczku. Rozgrzewamy patelnię (taką w standardowym rozmiarze pod naleśniki) wlewamy na rozgrzaną patelnię przygotowane wcześniej ciasto i zmniejszamy ogień. Nie do minimum ale do bardzo wolnego. Drewnianą łopatką powoli poruszamy ciastem od dołu patelni pozwalając zastąpić powstałe "dziury" płynną masą. Gdy wierzchnia warstwa zacznie się ścinać i gęstnieć omlet powinien dać się poruszyć w całości na patelni. Na tym etapie na połowę powierzchni omleta wykładamy nasze nadzienie. Na nadzienie kładziemy oliwki (można pokroić jak ktoś lubi) i rozsypujemy świeżą bazylię. Smażymy wszystko jeszcze około minuty i przy pomocy drewnianej łopatki zamykamy omleta na pół. Zsuwamy z patelni na talerz (może być podgrzany). Gotowe Smacznego!
Pomysły na jesienne śniadania: omlet z dynią, chilli i serem pleśniowym
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-23022166/omlet francuski z boczkiem oliwkami swieza bazylia i czosnkiem/p