Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Facet Zrównoważony

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)2-3
jajka1-1.5 szklanki
mąki2-3 łyżki stołowe
mlekasólpieprz100 g
boczku10
oliwek1-2 ząbki
czosnkuświeża
bazyliaOmlet francuski z
boczkiem,
oliwkami, świeżą
bazylia i
czosnkiem - sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski lub innego pojemnika, w którym przygotujemy ciasto. Wsypujemy
mąkę, wlewamy
mleko oraz dodajemy
sól i
pieprz wedle uznania. Wszystko ubijamy widelcem lub trzepaczką do
jajek do uzyskania jednolitej konsystencji i warstwy piany na górze. ciasto odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Na małej patelni, jeśli taką posiadamy, podsmażamy
boczek tak jak na skwarki, zależnie od preferowanego poziomu wysmażenia. Nad zlewem odsączamy nadmiar tłuszczu z patelni przy pomocy drewnianej
łopatki. Dodajemy
czosnek i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Zależnie od ilości posiadanych patelni możemy użyć drugiej lub przełożyć nadzienie na talerzyk i umyć patelnię po
boczku. Rozgrzewamy patelnię (taką w standardowym rozmiarze pod naleśniki) wlewamy na rozgrzaną patelnię przygotowane wcześniej ciasto i zmniejszamy ogień. Nie do minimum ale do bardzo wolnego. Drewnianą
łopatką powoli poruszamy
ciastem od dołu patelni pozwalając zastąpić powstałe "dziury" płynną masą. Gdy wierzchnia warstwa zacznie się ścinać i gęstnieć omlet powinien dać się poruszyć w całości na patelni. Na tym etapie na połowę powierzchni omleta wykładamy nasze nadzienie. Na nadzienie kładziemy
oliwki (można pokroić jak ktoś lubi) i rozsypujemy świeżą
bazylię. Smażymy wszystko jeszcze około minuty i przy pomocy drewnianej
łopatki zamykamy omleta na pół. Zsuwamy z patelni na talerz (może być podgrzany). Gotowe Smacznego!Pomysły na jesienne śniadania: omlet z
dynią,
chilli i
serem pleśniowymPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu