ßßß
 
            
         Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)2-3 jajka1-1.5 szklanki mąki2-3 łyżki stołowe mlekasólpieprz100 g boczku10 oliwek1-2 ząbki czosnkuświeża bazyliaOmlet francuski z boczkiem, oliwkami, świeżą bazylia i czosnkiem - sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski lub innego pojemnika, w którym przygotujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Wszystko ubijamy widelcem lub trzepaczką do jajek do uzyskania jednolitej konsystencji i warstwy piany na górze. ciasto odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Na małej patelni, jeśli taką posiadamy, podsmażamy boczek tak jak na skwarki, zależnie od preferowanego poziomu wysmażenia. Nad zlewem odsączamy nadmiar tłuszczu z patelni przy pomocy drewnianej łopatki. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Zależnie od ilości posiadanych patelni możemy użyć drugiej lub przełożyć nadzienie na talerzyk i umyć patelnię po boczku. Rozgrzewamy patelnię (taką w standardowym rozmiarze pod naleśniki) wlewamy na rozgrzaną patelnię przygotowane wcześniej ciasto i zmniejszamy ogień. Nie do minimum ale do bardzo wolnego. Drewnianą łopatką powoli poruszamy ciastem od dołu patelni pozwalając zastąpić powstałe "dziury" płynną masą. Gdy wierzchnia warstwa zacznie się ścinać i gęstnieć omlet powinien dać się poruszyć w całości na patelni. Na tym etapie na połowę powierzchni omleta wykładamy nasze nadzienie. Na nadzienie kładziemy oliwki (można pokroić jak ktoś lubi) i rozsypujemy świeżą bazylię. Smażymy wszystko jeszcze około minuty i przy pomocy drewnianej łopatki zamykamy omleta na pół. Zsuwamy z patelni na talerz (może być podgrzany). Gotowe Smacznego!Pomysły na jesienne śniadania: omlet z dynią, chilli i serem pleśniowymPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)2-3 jajka1-1.5 szklanki mąki2-3 łyżki stołowe mlekasólpieprz100 g boczku10 oliwek1-2 ząbki czosnkuświeża bazyliaOmlet francuski z boczkiem, oliwkami, świeżą bazylia i czosnkiem - sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski lub innego pojemnika, w którym przygotujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Wszystko ubijamy widelcem lub trzepaczką do jajek do uzyskania jednolitej konsystencji i warstwy piany na górze. ciasto odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Na małej patelni, jeśli taką posiadamy, podsmażamy boczek tak jak na skwarki, zależnie od preferowanego poziomu wysmażenia. Nad zlewem odsączamy nadmiar tłuszczu z patelni przy pomocy drewnianej łopatki. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. Zależnie od ilości posiadanych patelni możemy użyć drugiej lub przełożyć nadzienie na talerzyk i umyć patelnię po boczku. Rozgrzewamy patelnię (taką w standardowym rozmiarze pod naleśniki) wlewamy na rozgrzaną patelnię przygotowane wcześniej ciasto i zmniejszamy ogień. Nie do minimum ale do bardzo wolnego. Drewnianą łopatką powoli poruszamy ciastem od dołu patelni pozwalając zastąpić powstałe "dziury" płynną masą. Gdy wierzchnia warstwa zacznie się ścinać i gęstnieć omlet powinien dać się poruszyć w całości na patelni. Na tym etapie na połowę powierzchni omleta wykładamy nasze nadzienie. Na nadzienie kładziemy oliwki (można pokroić jak ktoś lubi) i rozsypujemy świeżą bazylię. Smażymy wszystko jeszcze około minuty i przy pomocy drewnianej łopatki zamykamy omleta na pół. Zsuwamy z patelni na talerz (może być podgrzany). Gotowe Smacznego!Pomysły na jesienne śniadania: omlet z dynią, chilli i serem pleśniowymPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu