ßßß
 
            
         Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1 kg mąki100g drożdży1 łyżka cukru6 kabanosów (długich)30 dag żółtego seragarść czarnych oliwek6 ogórków konserwowych1/4 i 1/2 szklanki mleka1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia2 jajka4 łyżki świeżego oregano4 łyżki świeżej bazylii1 ząbek czosnkusólpieprzciepła wodaWytrawne ziołowe bułeczki z niespodzianką - sposób przygotowania: W plastikowej miseczce rozgnieść drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem (1/2 szklanki). Przesiać mąkę, wymieszać ją z łyżką soli, ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać mikserem, dodając stopniowo ciepłą wodę, a gdy ciasto zacznie odchodzić od łopatek - oliwę. Wyrobione ciasto przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie należy pokroić kabanosy w odcinki długości nieco mniejszej, niż zamierzamy zrobić bułeczki. Ser pokroić w cienkie plasterki- tyle, ile kawałków kabanosów, a ogórka w piórka. Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbić 2 jajka, dodać 1/4 szklanki mleka i szczyptę soli - rozmieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki i pokroić w pasy około 4 cm szerokości. Na plasterek sera nałożyć kabanosa i ogórka, zwinąć w rurkę i ściśle owinąć ciastem. Trzeba uważać, żeby nie było dziur, bo ser wypłynie i się zwęgli - psując smak bułeczek. Bułeczki układamy obok siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Kiedy uformowaliśmy już wszystkie, smarujemy je dość dużą ilością jajek z mlekiem i czekamy, aż nieco obeschną. Następnie posypujemy serem, oliwkami (opcjonalnie - ziołami) i smarujemy jeszcze raz jajkiem z mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 15 stopniach przez 10-15 minut, po czym zwiększamy temperaturę na maksimum i cały czas obserwując, pieczemy do momentu aż wierzch stanie się złocisty. Można podawać na ciepło.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1 kg mąki100g drożdży1 łyżka cukru6 kabanosów (długich)30 dag żółtego seragarść czarnych oliwek6 ogórków konserwowych1/4 i 1/2 szklanki mleka1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia2 jajka4 łyżki świeżego oregano4 łyżki świeżej bazylii1 ząbek czosnkusólpieprzciepła wodaWytrawne ziołowe bułeczki z niespodzianką - sposób przygotowania: W plastikowej miseczce rozgnieść drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem (1/2 szklanki). Przesiać mąkę, wymieszać ją z łyżką soli, ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać mikserem, dodając stopniowo ciepłą wodę, a gdy ciasto zacznie odchodzić od łopatek - oliwę. Wyrobione ciasto przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie należy pokroić kabanosy w odcinki długości nieco mniejszej, niż zamierzamy zrobić bułeczki. Ser pokroić w cienkie plasterki- tyle, ile kawałków kabanosów, a ogórka w piórka. Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbić 2 jajka, dodać 1/4 szklanki mleka i szczyptę soli - rozmieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki i pokroić w pasy około 4 cm szerokości. Na plasterek sera nałożyć kabanosa i ogórka, zwinąć w rurkę i ściśle owinąć ciastem. Trzeba uważać, żeby nie było dziur, bo ser wypłynie i się zwęgli - psując smak bułeczek. Bułeczki układamy obok siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Kiedy uformowaliśmy już wszystkie, smarujemy je dość dużą ilością jajek z mlekiem i czekamy, aż nieco obeschną. Następnie posypujemy serem, oliwkami (opcjonalnie - ziołami) i smarujemy jeszcze raz jajkiem z mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 15 stopniach przez 10-15 minut, po czym zwiększamy temperaturę na maksimum i cały czas obserwując, pieczemy do momentu aż wierzch stanie się złocisty. Można podawać na ciepło.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu