Wykonanie
Na dyni owe purée:250 g dyni zwyczajnej pokrojonej w grubą kostkę90 g
wodyNa ciasto właściwe:20 g
masła20 g
mleka5 g
soli20 g
otrębów owsianych25 g
orzechów włoskich1
jajko1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1 łyżeczka suszonego
lubczyku1 łyżeczka
drożdży instant150 g
mąki orkiszowej razowej50 g
mąki chlebowejDodatkowo:100 g gruyere1 łyżka
oliwyChlebek orkiszowo-
dyniowy - sposób przygotowania: Przygotowujemy
dyniowe purée. Pokrojoną
dynię zalewamy
wodą. Gotujemy pod przykryciem przez kilka minut aż zmięknie.Przelewamy na sitko. Po chwili przecieramy. Purée przekładamy do garnka jeszcze na moment, by odparowało. Uzyskujemy w ten sposób 160 g purée, które wykorzystujemy w całości do ciasta
chlebowego.Do miski z purée dodajemy
masło i
mleko. Następnie resztę składników w kolejności wymienienia, po każdorazowym dodaniu mieszamy łyżką. Uzyskujemy dość zwarte ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto mieszamy, dodajemy
ser i
oliwę. Foremki smarujemy
oliwą i wysypujemy
otrębami owsianymi lub też - wersja light - wykładamy pergaminem. Przekładamy do jednej keksówki (o długości nie większej niż 23 cm) lub kilku małych (użyłam 6 małych foremek o wymiarach 5,5 x 10 cm), możemy także formować
bułki podsypując odrobinę
mąki. Przykrywamy, odstawiamy jeszcze na 20-30 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni bez nawiewu.Pieczemy 15-20 minut, jeśli pieczemy małe
chlebki czy
bułki i 35 minut jeśli pieczemy w keksówce. Po wyjęciu z piekarnika, uwolnione z foremek pieczemy jeszcze przez kilka minut do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia przed pokrojeniem.