Wykonanie
Staram się nie dublować wpisów na blogu. Tym razem jednak to zrobię. Kilka lat temu te bułeczki był bardzo popularne w kulinarnej blogosferze. Ja też je wtedy robiłam i pokazałam na blogu . Jednak podmieniłam wtedy część
mąki na pełnoziarnistą. Nie dodałam większej ilości płynów, bo jeszcze nie wiedziałam, że tak trzeba. Teraz zrobiłam wersję zgodną z oryginałem i okazało się, że bułeczki są naprawdę dobre. A do tego można je podać rano ciepłe rodzinie na śniadanie.
Składniki:25 g
masła1 szklanka
mleka7 g
drożdży instant1 łyżeczka
soli1
jajko500 g
mąki (u mnie typ 650)
mleko do posmarowania
Wykonanie:Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową.
Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do misy. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.Rano bułeczki posmarować
mlekiem. Można też posypać
makiem,
słonecznikiem, siemieniem lub
sezamem. Piec w temperaturze 250°C, około 10 minut.