ßßß
Składniki:25 g masła1 szklanka mleka25 g drożdży lub (7 g drożdży instant)1 łyżeczka soli1 jajko500 g mąki (ja dałam 200 g pszennej i 300 g pszennej razowej)mleko do posmarowaniaWykonanie :Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można też posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem lub sezamem. Piec w temperaturze 250°C, około 10 minut. ( ja piekłam troszkę ponad 15 min.)Smacznego/wydrukuj przepis/