Wykonanie
Przepis na bułeczki widziałam chyba na 10 blogach, więc pomyślałam, że ja tez MUSZĘ. Tylko nie wiedzieć
czemu postanowiłam urozmaicić przepis i zamiast czysto pszennych bułeczek zrobić mieszankę (użyłam
mąki pszennej zwykłej i razowej). I tu chyba tkwił mój błąd. W prawdzie nigdy nie wyrabiałam jeszcze tak mięciutkiego ciasta (czyli jak na razie zapowiadało sie nieźle), ale efekt niestety mizerny. Część męska rodziny kategorycznie odmówiła spożywania bułeczek i zostałam ładnie poproszona o nie pieczenie ich więcej. Teraz walczę z nimi sama, bo przecież nie wyrzucę. Bułeczki kruszą się strasznie, smak pasuje głównie do
dżemu i nutelli. Plus jest taki, że chyba długo zachowują świeżość (w każdym razie półtorej doby po pieczeniu są nadal świeżutkie).Wygląda na to, że modyfikowany przepis na nocne bułeczki się nie udał. Wpis ku przestrodze ;)
Składniki:25 g
masła1 szklanka
mleka25 g
drożdży lub (7 g
drożdży instant)1 łyżeczka
soli1
jajko500 g
mąki (ja dałam 200 g pszennej i 300 g pszennej razowej)
mleko do posmarowaniaWykonanie :Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z odrobiną
mleka, dodać
sól,
jajko, resztę
mleka,
masło i
mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wyłożyć na posypany
mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką blasze i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.Rano bułeczki posmarować
mlekiem. Można też posypać
makiem,
słonecznikiem, siemieniem lub
sezamem. Piec w temperaturze 250°C, około 10 minut. ( ja piekłam troszkę ponad 15 min.)Smacznego/wydrukuj przepis/