ßßß
Składniki:450 g mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka soli1 saszetka drożdży instant100 ml mleka100 ml wody50 g miodu1 jajko25 g roztopionego masłaWykonanie:Połączyć mąkę, sól i drożdże w dużej misce. Mleko, wodę i miód podgrzać w garnuszku aż będzie letnie (43 stopnie), a następnie dodać do mąki i drożdży razem z roztrzepanym jajkiem i masłem. Połączyć aż do uzyskania miękkiego ciasta. Wyłożyć ciasto na stolniecę i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, przez około 5 minut. Ponownie włożyć do miski, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce aż zwiększy swoją objętość o połowę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wyciąć koła o średniy 7,5 cm. Oprószyć mąką blachę do pieczenia. Położyć na niej muffiny i lużno przykryć folią spożywczą (samoprzylepną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Wyrośnięte bułeczki posypać odrobiną mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, w połowie pieczenia odwrając bułeczki na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Podawać ciepłe lub zimne. Wychodzi 8-12 bułeczek./wydrukuj przepis/