ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe rogaliki bez zagniatania…

Drożdżowe rogaliki bez zagniatania…

nazwa

Wykonanie

Gdy przepis na ciasto drożdżowe mówi „nie wymaga zagniatania”, mój łakomy brzuszek od razu woła „daj mi, daj mi” ;) No jak nie zjeść drożdżówki, przy której nawet się człowiek nie napracuje zbytnio? :) Gdy więc natrafiłam na przepis Lauren z tej strony, który mówił o puszystych maślanych rogalikach bez zagniatania, wiedziałam, że muszę je zrobić.
Lauren podaje przepis na ciasto, które z założenia wystarczy tylko wymieszać łyżką. W zasadzie tak właśnie jest, choć przyznam, że mieszanie drewnianą łyżką dość gęstego ciasta drożdżowego stanowi nie lada wyzwanie. Ja ostatecznie poddałam się i włożyłam w nie ręce, przy czym faktycznie wystarczyła mi zaledwie minutka, by nie tyle zagnieść, co szybko połączyć wszystkie składniki w całość.
Ciasto pięknie wyrasta, a rogaliki wychodzą pyszne i delikatne. Myślę, że można by się pokusić o nadzianie ich np. dżemem lub nutellą, ale po co sobie utrudniać życie, gdy można je smarować wedle uznania już po upieczeniu ;)
Polecam :)
Składniki na około 25 rogalików:
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki (60g) niesolonego masła, roztopionego
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
3 – 3 i 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
3 – 4 łyżki niesolonego masła, roztopionego (do smarowania)
Wykonanie:
Drożdże oraz miód wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aż rozczyn wyrośnie (mieszanka się spieni). Przelej do dużej misy.
Roztopione masło wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Dodaj jajko i roztrzep wszystko rózgą kuchenną lub widelcem. Tak przygotowaną, jednolitą mieszankę przelej do misy z rozczynem, wymieszaj.
Stopniowo (po około 1/2 szklanki na raz) dodawaj mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być na tyle gęste, by trzymać kształt, gdy uformujesz z niego kulę (mi wystarczyły niecałe 3 szklanki mąki).
Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i każdą rozwałkuj na grubość około 3mm, starając się wałkować je na kształt okręgu, by ułatwić sobie wycinanie trójkątów na rogale.
Każdy okrąg posmaruj odrobiną roztopionego masła i poprzecinaj na 8 równych części (najłatwiej zrobić to nożem do pizzy). Zwiń rogaliki i ułóż w sporych odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy rogalik posmaruj z wierzchu odrobiną roztopionego masła i przykryj luźno folią spożywczą. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoją objętość.
Wyrośnięte rogaliki piecz w 180°C, aż wyrosną jeszcze trochę i ładnie się zarumienią. Wystudź na kratce.
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z masełkiem i domowym dźemem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/01/07/drozdzowe-rogaliki-bez-zagniatania