Wykonanie
Gdy przepis na
ciasto drożdżowe mówi „nie wymaga zagniatania”, mój łakomy brzuszek od razu woła „daj mi, daj mi” ;) No jak nie zjeść drożdżówki, przy której nawet się człowiek nie napracuje zbytnio? :) Gdy więc natrafiłam na przepis Lauren z tej strony, który mówił o puszystych
maślanych rogalikach bez zagniatania, wiedziałam, że muszę je zrobić.Lauren podaje przepis na ciasto, które z założenia wystarczy tylko wymieszać łyżką. W zasadzie tak właśnie jest, choć przyznam, że mieszanie drewnianą łyżką dość gęstego
ciasta drożdżowego stanowi nie lada wyzwanie. Ja ostatecznie poddałam się i włożyłam w nie ręce, przy czym faktycznie wystarczyła mi zaledwie minutka, by nie tyle zagnieść, co szybko połączyć wszystkie składniki w całość.Ciasto pięknie wyrasta, a rogaliki wychodzą pyszne i delikatne. Myślę, że można by się pokusić o nadzianie ich np.
dżemem lub nutellą, ale po co sobie utrudniać życie, gdy można je smarować wedle uznania już po upieczeniu ;)Polecam :)Składniki na około 25 rogalików:1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
miodu2 i 1/4 łyżeczki
drożdży instant1/2 szklanki letniego
mleka1/4 szklanki (60g) niesolonego
masła, roztopionego1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko1/2 łyżeczki
soli3 – 3 i 1/2 szklanki
mąkiDodatkowo:3 – 4 łyżki niesolonego
masła, roztopionego (do smarowania)Wykonanie:
Drożdże oraz
miód wymieszaj z ciepłą
wodą i odstaw na kilka minut, aż rozczyn wyrośnie (mieszanka się spieni). Przelej do dużej misy.Roztopione
masło wymieszaj z ciepłym
mlekiem oraz
cukrem. Dodaj
jajko i roztrzep wszystko rózgą kuchenną lub widelcem. Tak przygotowaną, jednolitą mieszankę przelej do misy z rozczynem, wymieszaj.Stopniowo (po około 1/2 szklanki na raz) dodawaj
mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być na tyle gęste, by trzymać kształt, gdy uformujesz z niego kulę (mi wystarczyły niecałe 3 szklanki
mąki).Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i każdą rozwałkuj na grubość około 3mm, starając się wałkować je na kształt okręgu, by ułatwić sobie wycinanie trójkątów na
rogale.Każdy okrąg posmaruj odrobiną roztopionego
masła i poprzecinaj na 8 równych części (najłatwiej zrobić to nożem do pizzy).
Zwiń rogaliki i ułóż w sporych odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Każdy rogalik posmaruj z wierzchu odrobiną roztopionego
masła i przykryj luźno folią spożywczą. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoją objętość.Wyrośnięte rogaliki piecz w 180°C, aż wyrosną jeszcze trochę i ładnie się zarumienią. Wystudź na kratce.Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z
masełkiem i domowym
dźemem.Smacznego :)