ßßß
Gdy przepis na ciasto drożdżowe mówi „nie wymaga zagniatania”, mój łakomy brzuszek od razu woła „daj mi, daj mi” ;) No jak nie zjeść drożdżówki, przy której nawet się człowiek nie napracuje zbytnio? :) Gdy więc natrafiłam na przepis Lauren z tej strony, który mówił o puszystych maślanych rogalikach bez zagniatania, wiedziałam, że muszę je zrobić.Lauren podaje przepis na ciasto, które z założenia wystarczy tylko wymieszać łyżką. W zasadzie tak właśnie jest, choć przyznam, że mieszanie drewnianą łyżką dość gęstego ciasta drożdżowego stanowi nie lada wyzwanie. Ja ostatecznie poddałam się i włożyłam w nie ręce, przy czym faktycznie wystarczyła mi zaledwie minutka, by nie tyle zagnieść, co szybko połączyć wszystkie składniki w całość.Ciasto pięknie wyrasta, a rogaliki wychodzą pyszne i delikatne. Myślę, że można by się pokusić o nadzianie ich np. dżemem lub nutellą, ale po co sobie utrudniać życie, gdy można je smarować wedle uznania już po upieczeniu ;)Polecam :)Składniki na około 25 rogalików:1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka miodu2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant1/2 szklanki letniego mleka1/4 szklanki (60g) niesolonego masła, roztopionego1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1 duże jajko1/2 łyżeczki soli3 – 3 i 1/2 szklanki mąkiDodatkowo:3 – 4 łyżki niesolonego masła, roztopionego (do smarowania)Wykonanie:Drożdże oraz miód wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aż rozczyn wyrośnie (mieszanka się spieni). Przelej do dużej misy.Roztopione masło wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Dodaj jajko i roztrzep wszystko rózgą kuchenną lub widelcem. Tak przygotowaną, jednolitą mieszankę przelej do misy z rozczynem, wymieszaj.Stopniowo (po około 1/2 szklanki na raz) dodawaj mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno być na tyle gęste, by trzymać kształt, gdy uformujesz z niego kulę (mi wystarczyły niecałe 3 szklanki mąki).Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i każdą rozwałkuj na grubość około 3mm, starając się wałkować je na kształt okręgu, by ułatwić sobie wycinanie trójkątów na rogale.Każdy okrąg posmaruj odrobiną roztopionego masła i poprzecinaj na 8 równych części (najłatwiej zrobić to nożem do pizzy). Zwiń rogaliki i ułóż w sporych odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Każdy rogalik posmaruj z wierzchu odrobiną roztopionego masła i przykryj luźno folią spożywczą. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoją objętość.Wyrośnięte rogaliki piecz w 180°C, aż wyrosną jeszcze trochę i ładnie się zarumienią. Wystudź na kratce.Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z masełkiem i domowym dźemem.Smacznego :)