Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
HalinaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)- 1 główka
czerwonej kapusty- 500 gr
mięsa mielonego- 1
cebula- szczypta
ziół prowansalskich- szczypta
gałki muszkatołowej- szczypta
przyprawy do
wieprzowiny-
sól-
pieprz- 1
jajko- łyżka
oliwy-
sos meksykańskiGołąbki z
czerwonej kapusty - sposób przygotowania: Wyciąć głąb a następnie
kapustę włożyć do garnka, zalać
wodą i gotując ostrożnie zdejmować kolejne liście. Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną
octu, gotować ok pół godziny.
Mięso wymieszać z
przyprawami,
jajkiem i posiekaną drobno
cebulą. Ugotowane i przestudzone liście nadziewać
mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, polać odrobiną
oliwy i
sosem meksykańskim wymieszanym z małą ilością
wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ
czerwona kapusta jest dość twarda. Tak przygotowane gołąbki podawać z
ziemniakami obficie posypanymi
koperkiem i
szczypiorkiem.Dialog z Tel Awiwem

kolacja się zaczęła. Urzekł mnie zawadiacki uśmiech Nira, niepoprawne politycznie dowcipy, cynizm w stylu dr. House'a, wielka serdeczność. Jedzenie to świetny pretekst, by pogadać. Nasz dialog wyszedł daleko poza kulinaria. Gołąbki z
czerwonej kapusty główka
czerwonej kapusty 0,5 kg
mięsa (np.
jagnięcina