ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z czerwonej kapusty

Gołąbki z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Halina
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
- 1 główka czerwonej kapusty
- 500 gr mięsa mielonego
- 1 cebula
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta przyprawy do wieprzowiny
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- sos meksykański
Gołąbki z czerwonej kapusty - sposób przygotowania: Wyciąć głąb a następnie kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i gotując ostrożnie zdejmować kolejne liście. Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną octu, gotować ok pół godziny. Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i posiekaną drobno cebulą. Ugotowane i przestudzone liście nadziewać mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, polać odrobiną oliwy i sosem meksykańskim wymieszanym z małą ilością wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda. Tak przygotowane gołąbki podawać z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.
Dialog z Tel Awiwem
kolacja się zaczęła. Urzekł mnie zawadiacki uśmiech Nira, niepoprawne politycznie dowcipy, cynizm w stylu dr. House'a, wielka serdeczność. Jedzenie to świetny pretekst, by pogadać. Nasz dialog wyszedł daleko poza kulinaria. Gołąbki z czerwonej kapusty główka czerwonej kapusty 0,5 kg mięsa (np. jagnięcina
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20936160/golabki z czerwonej kapusty/p