ßßß
Cookit - przepis na Gołąbki w czerwonej kapuście
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gołąbki w czerwonej kapuście
Składniki
Kapusta czerwona
Mięso mielone
Cebula
Zioła prowansalskie
Gałka muszkatołowa
Przyprawy
Wieprzowina
Sól
Pieprz
Jajko
Oliwa z oliwek
Sos meksykański
Wykonanie
1 główka
czerwonej kapusty
500 gr
mięsa mielonego
1
cebula
szczypta
ziół prowansalskich
szczypta
gałki muszkatołowej
szczypta
przyprawy
do
wieprzowiny
sól
pieprz
1
jajko
łyżka
oliwy
sos meksykański
ŁowiczZ
kapusty
wyciąć głąb, włożyć ją do garnka, zalać
wodą
i gotując ostrożnie zdejmować po jednym liście.Środek
kapusty
można zostawić na inną potrawę, np
sałatkę
.Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną
octu
, gotować ok pół godziny.
Mięso
wymieszać z
przyprawami
,
jajkiem
i posiekaną drobno
cebulą
.Ugotowane i przestudzone liście nadziewać
mięsem
i ułożyć w naczyniu do duszenia, podlać odrobiną
oliwy
i polać
sosem meksykańskim
wymieszanym z odrobiną
wody
. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ
czerwona kapusta
jest dość twarda.Tak przygotowane gołąbki podawać z
ziemniakami
obficie posypanymi
koperkiem
i
szczypiorkiem
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/04/goabki-w-czerwonej-kapuscie.html
Przepisy powiązane
Gołąbki z czerwonej kapusty
Klops z jajkiem
Kotlety mielone.
Kebab [kofty] na patyku
Jajecznica z szynką i cebulą
Składniki powiązane (0)