ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)1 pierś z kurczaka1 kostka rosołowa1 cebulapół kostki masłamąka jajkabułka tartaczosneksólpieprzserek topiony najlepiej ziołowyKotleciki jak pierogi - sposób przygotowania: Do garnka z woda wrzucamy całą pierś, pokrojoną cebulę, kostkę rosołową, czosnek, masło, sól pieprz. Po ugotowaniu kroimy pierś na drobne kawałeczki. Odmierzamy 3 szklanki bulionu w którym gotował się kurczak. Do odmierzonego wywaru dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki. Gotujemy jednocześnie mieszając, aż składni się połączą. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu dodajemy 2 jajka. Zagniatamy dodajemy mąkę, aż do momentu kiedy ciasto nie będzie przyklejać się do rąk. Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy kółka jak na pierogi. Nadziewamy kurczakiem oraz serkiem. Sklejamy jak pierożki. Obtaczamy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu.Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybamiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu