ßßß Cookit - przepis na Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Mazurek kokosowy - składniki:
Ciasto:
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
12 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przybrania:
15 dag orzechów nanerczowych
1 łyżka rodzynek
7 dag masy marcepanowej
Masa kokosowa:
4 białka
15 dag wiórków kokosowych
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Lukier:
15 dag cukru pudru
1 białko
1-2 łyżeczki koncentratu buraczanego
Mazurek kokosowy - sposób przygotowania: Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać. Tłuszcz roztopić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodawać stopniowo mąkę, skórkę cytrynową i gorący tłuszcz. Formę (30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować masę kokosową: z białek ubić pianę, dodać cukier puder i ubijać 10min. Następnie dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Masę przełożyć na gorący podpieczony spód i piec jeszcze 15 min w tej samej temperaturze, co ciasto.
Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać koncentrat buraczany. Mazurek polukrować i przybrać rodzynkami, orzechami oraz ozdobami z masy marcepanowej.
Ciasto mazurek na andrucie [Łatwy przepis]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/20183606/mazurek kokosowy/p