Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Mazurek kokosowy - składniki:Ciasto:15 dag mąki pszennej10 dag mąki ziemniaczanej10 dag cukru12 dag masła lub margaryny2 jajka1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDo przybrania:15 dag orzechów nanerczowych1 łyżka rodzynek7 dag masy marcepanowejMasa kokosowa:4 białka15 dag wiórków kokosowych10 dag cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyLukier:15 dag cukru pudru1 białko1-2 łyżeczki koncentratu buraczanegoMazurek kokosowy - sposób przygotowania: Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać. Tłuszcz roztopić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodawać stopniowo mąkę, skórkę cytrynową i gorący tłuszcz. Formę (30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować masę kokosową: z białek ubić pianę, dodać cukier puder i ubijać 10min. Następnie dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Masę przełożyć na gorący podpieczony spód i piec jeszcze 15 min w tej samej temperaturze, co ciasto.Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać koncentrat buraczany. Mazurek polukrować i przybrać rodzynkami, orzechami oraz ozdobami z masy marcepanowej.Ciasto mazurek na andrucie [Łatwy przepis]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu