Wykonanie
2 pokaźne
udka kurczaka (lub cały mniejszy
kurczak)
sól ziołowa (lub
zioła sródziemnomorskie +
sól)sok z połowy
cytrynyczosnek niedźwiedzi (ew. 1 ząbek
czosnku)świeże gałązki
estragonucebula pokrojona w talarki1
liść laurowyFarsz:szklanka
kaszy gryczanejszklanka mieszanki
ryż owej - ważne aby zawierała dziki
ryż lub 1/2 szklanki dzikiego
ryż u1
bakłażan1 poszatkowana
cebula2 ząbki
czosnkuchillipieprzsól do smaku
oliwa do smażenia
Kurczak obłożnie smaczny - sposób przygotowania: Udka (lub całego
kurczaka) należy podzielić na części, natrzeć
solą ziołową oraz niedźwiedzim
czosnkiem, po czym skropić
sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę do zamarynowania. W tym czasie podgotować
kaszę gryczaną z mieszanką dzikiego
ryżu (w jednym garnku).
Bakłażana pokroić w kostkę i osolić. Na sporej patelni podsmażyć na (dobrej!)
oliwie posiekaną
cebulę z
czosnkiem i
chilli, dodać odsączonego
bakłażana. Warzywa podsmażać, aż
bakłażan nabierze rumieńców; dodać odsączoną
kaszę z
ryżem (tylko lekko podgotowaną). Tak przygotowany farsz odstawić w ciepłym miejscu.Czas zająć się
mięsem. Obsmażyć cząstki
kurczaka na
oliwie z dodatkiem
liścia laurowego, aż się przyrumienią ze wszystkich stron. Farsz gryczany przełożyć na dno kamiennego/glinianego naczynia do pieczenia, ułożyć na nim
kurczaka. Dodatkowo obłożyłam je gałązkami
estragonu (im więcej
estragonu, tym więcej cudnego aromatu, więc lepiej nie żałować...) i krążkami
cebuli. Danie można polać tłuszczem, na którym smażył się
kurczak (ale ostrożnie, danie może okazać się nieco za tłuste...kwestia gustu). Naczynie przykryć i zapiec danie w gorącym piekarniku (200 st. C) przez ok. 30 min. (Ważne, żeby wyczuć ten moment, kiedy
kurczak jest upieczony, ale się nie rozlatuje, polecam otworzyć przykrywkę na 5 min przed wyjęciem, aby nabrał chrupkości - jeśli chrupkości w daniu pożądamy). Całość wyjąć z piekarnika i zaserwować na
stole prosto z naczynia. Podawać z zieloną
fasolką polaną dobrej jakości
oliwą (lub
masłem, jeśli ktoś woli). Smacznego!