Wykonanie
200 g
zielonej soczewicy2 średniej wielkości
marchewki obrane i pokrojone w cienkie plasterki1 mała
pietruszka obrana i pokrojona w cienkie plasterki1 główka
czosnku1 średniej wielkości
cebula drobno posiekana1 łyżeczka kuminu1/4 łyżeczki suszonego
chili (można zastąpić
pieprzem cayenne)1 łyżeczka harissy (opcjonalnie)3
jajka3 łyżki
oliwyPasztet z
soczewicy z pieczonym
czosnkiem - sposób przygotowania: Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Na blasze układam ząbki
czosnku (jeden ząbek odkładam), nie pozbawiając ich skórki. Piekę, aż
czosnek zmięknie.Do dużego garnka wrzucam
soczewicę, zalewam ją ok. 3 szklankami
wody,
solę i gotuję. Na rozgrzaną
oliwę wrzucam kumin. Gdy
przyprawa zacznie pachnieć, dorzucam odłożony, zmiażdżony ząbek
czosnku,
cebulę i warzywa. Podsmażam je, aż warzywa lekko zmiękną.
Soczewicę gotuję, aż zacznie się rozpadać, a
woda z niej wyparuje (trwa to ok. pół godziny). Zdejmuję garnek z gazu.
Soczewicę mieszam z warzywami z patelni i lekko miksuję (należy uważać, by nie zrobić papki warzywnej - masa musi być grudkowata). W tym momencie próbuję masę i w razie potrzeby ją dosalam albo dodaję więcej
chili - musi być wyraźna w smaku. Następnie do masy dodaję upieczone ząbki
czosnku i rozbełtane
jajka. Dokładnie mieszam, przekładam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą keksówki.Pasztet piekę przez ok. pół godziny w 180 sPasztet wiejski