ßßß

Składniki (na małą keksówkę):250 g zielonej soczewicy2 cebule3 ząbki czosnkusól1 jajko2 łyżki oliwy6 marchewek1 pęczek koperku1/2 łyżeczki świeżego tymianku1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/4 łyżeczki pieprzu cayenneSoczewicę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę. Podsmażamy na patelni sprasowany czosnek i posiekane cebule. Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, solimy. Jeśli trzeba dolewamy wodę, tak aby przykrywała ona warzywa. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut, po 10 minutach dodajemy pokrojone w plastry marchewki. Gdy soczewica zmięknie (po wymaganym czasie) zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy wszystko na purée, dodajemy jajko, oliwę, posiekany koperek, tymianek i kolendrę oraz pieprz cayenne. Mieszamy. Część marchewki nie została przeze mnie zmiksowana, wtedy będzie ją widać podczas krojenia pasztetu. Pieczemy 45 minut w formie keksowej wyściełanej natłuszczoną folią aluminiową, w temperaturze 160-180°C.