Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor nina_iCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)BABA OWOCOWA - składniki:450g mąki pszennej3 łyżeczki drożdży suszonych100 ml mleka150 g miękkiego masła6 łyżek złotego cukru trzcinowego (lub zwykłego)2 żółtka2 jajaszczypta soli150 g suszonych owoców (morelerodzynkiwiśnie itp.)1 łyżka mąkilukier; morele i kandyzowany ananas do dekoracjiBABA OWOCOWA - sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do formy dodawaj kolejno jaja i żółtka, letnie mleko, miękkie masło, cukier, szczyptę soli. Płynne skladniki przysyp przesianą mąką pszenną, a na końcu dodaj suszone drożdże. Nastaw program przeznaczony do wypieku chleba słodkiego z większą ilością cukru i tłuszczu. Po sygnale wsyp owoce oprószone 1 łyżką mąki. Teraz zaparz sobie dobrą herbatę lub kawę i odpoczywaj. Po upieczeniu wyjmij babkę, ostudź i udekoruj ją lukrem oraz morelami suszonymi i ananasem kandyzowanym. Lukier możesz zrobić samodzielnie ucierając 3 łyżki soku z cytryny,pomarańczy lub grapefruita z cukrem pudrem (ile zabierze) lub zastosować gotowy z torebki.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu