ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)280 g pszennej mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 duże banany - ok 450 g100 g ciemnego cukru trzcinowego (albo zwykłego białego)1 duże jajko50 ml mleka75 g stopionego masła50 g (może być więcej) groszków czekoladowych - może być grubo posiekana czekoladaja jeszcze od siebie dorzuciłam posiekanych grubo orzechów włoskichMuffiny bananowo-czekoladowe - sposób przygotowania: W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki i groszki czekoladowe. Obrane banany rozgniotłam widelcem w innej misce - dodałam jajko i mleko. Wymieszałam i dodałam przestudzone masło. Dokładnie całość wymieszałam ale nie na gładką masę - musi być widać kawałki bananów. Następnie do bananów dodałam suche składniki i bardzo delikatnie wymieszałam - nie wolno przesadzić, tak by powstała jednolita masa. Raczej masa powinna być grudkowata niż gładka. Gotową masę przełożyłam do formy na muffiny - powinno ich wyjść ok 12. Piekłam je przez ok. 25 minut w 185 stopniach C. Gotowe. Prosty, ale efektowny przepis znaleziony na blogu "happy home baking"Marsowe Muffiny z jabłkami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu