Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby -
bakalie w roli głównej"

Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Piernikowy spód:1/3 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1 łyżka
miodu50 g
czekolady2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mleka2
jajka1 szklanka
mąki pszennejskórka otarta z 1
pomarańczyMasa serowa:1 kg zmielonego
twarogu400 g
śmietany 18%8
jajek1.5 szklanki
cukru3 budynie
śmietankowe1
pomarańcza (puree)100 g
rodzynekPolewa:150 g
mlecznej czekolady3-4 łyżki
mlekaPomarańczowy sernik na piernikowym spodzie - sposób przygotowania: Piernikowy spód: W garnuszku roztapiamy
masło z
cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy
miód, połamaną
czekoladę,
przyprawę do piernika,
kakao oraz
cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia
czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy
sodę,
mleko oraz
jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy
mąkę i skórkę otartą z
pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Masa serowa:
Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek
pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia. Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy
rodzynki i delikatnie zatapiamy je w
masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z
mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu