Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Maia Sobczak

Maia SobczakCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Congee
ryżowe z
orzechami, zieloną
natką pietruszki,
cynamonem,
miodem z
pomarańczą i boskim
olejem migdałowym - składniki:1/2 szklanki
ryżu jaśminowego1 łyżka
masła klarowanego1 plaster świeżego
imbiruszczypta różowej
soli5 szklanek
wody1 łyżka wyciśniętego soku z
pomarańczyodrobina skórki otartej z
pomarańczy1 łyżka dobrego
miodu1 łyżka
oleju migdałowego lub innego słodkiegogarść
orzechów włoskich1 łyżka poszatkowanej
natki pietruszkiszczypta
cynamonuszczypta świeżo mielonego
pieprzuCongee
ryżowe z
orzechami, zieloną
natką pietruszki,
cynamonem,
miodem z
pomarańczą i boskim
olejem migdałowym - sposób przygotowania:
Ryż płuczę na sicie. W garnku rozgrzewam
masło klarowane, wrzucam
ryż, plaster
imbiru i podsmażam przez chwilę. Dodaję szczyptę
soli i
wodę. Gotuję na niewielkim ogniu około 40 minut, aż
ryż się dobrze rozgotuje. W kubeczku mieszam wyciśnięty sok z
pomarańczy,
skórkę pomarańczową,
miód i
olej.
Orzechy rozłupuję i podprażam na suchej patelni. Do miski wlewam ugotowaną zupę, polewam mieszanką z
miodu, posypuję ją poszatkowaną
natką,
orzechami,
cynamonem i świeżo mielonym
pieprzem. Całość jest delikatna, przyjemnie słodko-ostra i rozgrzewa. Trzeba się otworzyć na nowe!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu