ßßß Cookit - przepis na Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym

Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Maia Sobczak
Maia Sobczak
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym - składniki:
1/2 szklanki ryżu jaśminowego
1 łyżka masła klarowanego
1 plaster świeżego imbiru
szczypta różowej soli
5 szklanek wody
1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy
odrobina skórki otartej z pomarańczy
1 łyżka dobrego miodu
1 łyżka oleju migdałowego lub innego słodkiego
garść orzechów włoskich
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
szczypta cynamonu
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym - sposób przygotowania: Ryż płuczę na sicie. W garnku rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ryż, plaster imbiru i podsmażam przez chwilę. Dodaję szczyptę soli i wodę. Gotuję na niewielkim ogniu około 40 minut, aż ryż się dobrze rozgotuje. W kubeczku mieszam wyciśnięty sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, miód i olej. Orzechy rozłupuję i podprażam na suchej patelni. Do miski wlewam ugotowaną zupę, polewam mieszanką z miodu, posypuję ją poszatkowaną natką, orzechami, cynamonem i świeżo mielonym pieprzem. Całość jest delikatna, przyjemnie słodko-ostra i rozgrzewa. Trzeba się otworzyć na nowe!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277699/congee ryzowe z orzechami zielona natka pietruszki cynamonem miodem z pomarancza i boskim olejem migdalowym/p