Wykonanie
Czas leci ostatnio coraz szybciej. Masa obowiązków nie pozwoliła mi na przygotowanie tylu skandynawskich przepisów, ile chciałam. Niemniej jednak jestem zadowolona z tego co zdążyłam przygotować. Cieszy mnie też to, że inni uczestnicy akcji nie raz zaskoczyli mnie bardzo oryginalnymi przepisami. Dzisiaj pierwszy przepis z myślą o zbliżających się świętach – duńskie
ciasteczka z
pieprzem i
imbirem. Tak jak pisze Emma Grazzette w książce Wyprawy po
przyprawy, z której pochodzi przepis, można do nich dodać jeszcze inne
przyprawy korzenne.

Składniki na ok. 40
ciasteczek (2 blachy):50 ml
miodu25 ml melasy z trzciny cukrowej110 g
brązowego cukru1 łyżka mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonego
pieprzu90 g
masła75 ml kremówki1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej450 g
mąki + nieco do podsypywania1/2 łyżeczki
soli1. W rondelku roztopić
masło, dodać
miód, melasę,
cukier trzcinowy,
pieprz oraz
imbir. Chwilę podgrzewać. Następnie zdjąć z ognia i wlać
śmietanę. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia na około 30 minut.2. Do dużej miski nasypać
mąkę wymieszaną z
sodą i
solą. Dodać przestudzoną masę z rondelka. Wyrabiać ciasto. Gdy składniki już się połączą, wyrabiać na elastyczne ciasto na blacie oprószonym
mąką. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 6 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).3. Wyjąć ciasto z lodówki. Odkrawać 4 cm plastry i wałkować na oprószonym blacie do grubości ok. 1 cm. Wycinać
ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.4. Piec około 12 minut w temperaturze 200 ºC w trybie grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika.5. Studzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku do około tygodnia.Można też je polukrować jak pierniczki. Jeśli chcemy, żeby szybciej się piekły można zawsze rozwałkować cieniej ciasto.Zapraszam do dodawania przepisów do akcji Kuchnia skandynawska 2015 . To już ostatni dzwonek.