Wykonanie
Chrupiące, zdecydowane w smaku, do-herbaciane przyjemnostki :)


Składniki :250 g
mąki90 g
masła90 g
cukru90 g
miodu60 g
brązowego cukru1 łyżeczka
sody2 łyżki mielonego
imbiru1 łyżeczka
przyprawy do piernikówPrzygotowanie :Dwie blachy wykładam papierem, nagrzewam piekarnik do 180 stopni.W garnku rozpuszczam
masło,
miód i oba rodzaje
cukru , cały czas mieszając, aż się połączą. Odstawiam na bok do ostudzenia.Do miski przesiewam
mąkę,
sodę,
przyprawę do pierników i
imbir. W środku robię wgłębienie i wlewam rozpuszczoną masę, zagniatam ciasto - będzie dość miękkie. Formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego, układam na blasze zachowując odstępy ok. 2 cm , spłaszczam nożem na placuszki. Piekę 15-17 minut na złotobrązo wy kolor.