ßßß Cookit - przepis na Comber sarni z owocami pigwowca, warzywami, aroniowym kawiorem i musem gruszkowym

Comber sarni z owocami pigwowca, warzywami, aroniowym kawiorem i musem gruszkowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Adam Adamczyk
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Comber sarni z owocami pigwowca, warzywami, aroniowym kawiorem i musem gruszkowym - składniki:
Kawior (żelowe perełki) z aronii:
200 g aronii
250 ml czerwonego porto
40 g miodu lipowego
po 4 g środka żelującego Algizoon i Calazoon (oba do kupienia na avan-garda.pl)
Mus:
2 gruszki
3 łyżki masła + trochę do smażenia
250 ml mleka
Oraz:
250 ml kaczego tłuszczu (możemy ewentualnie zastąpić oliwą z wytłoczyn)
2 owoce pigwowca japońskiego ćwiartka pomarańczy
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
4 małe buraczki (obrane)
20 ml octu winnego
30 g cukru
2 żółte marchewki (oczyszczone)
3 młode pory
20 g jarmużu
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz
200 g combra sarniego
Comber sarni z owocami pigwowca, warzywami, aroniowym kawiorem i musem gruszkowym - sposób przygotowania: Robimy "kawior", czyli żelowe perełki z aronii (patrz opis poniżej). Przygotowujemy mus: gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Smażymy 5 minut na średnim ogniu na odrobinie masła, zalewamy mlekiem i gotujemy 10-15 minut. Miksujemy w blenderze, dodając po trochu masło. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy tak długo, aż mus zgęstnieje. Przygotowujemy owoce pigwowca i dodatki warzywne: kaczy tłuszcz wlewamy do małego naczynia żaroodpornego, wkładamy owoce pigwowca, ćwiartkę pomarańczy, posypujemy łyżeczką tymianku i pieczemy 20 minut w 90 st. C. Wyciągamy owoce z piekarnika i kroimy w cienkie plastry. Buraczki gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem octu, cukru i pozostałego tymianku. Warzywa gotujemy al dente - marchewki przez 3 minuty, a pory, jarmuż i piórka czerwonej cebuli przez minutę. Następnie obsmażamy warzywa na niewielkiej ilości kaczego tłuszczu z dodatkiem łyżki masła. Pod koniec smażenia dodajemy owoce pigwowca, doprawiamy solą i pieprzem. Comber przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor, pod koniec podlewając resztą roztopionego masła. Wszystkie części dania - mięso, warzywa, plastry owoców, żelowe perełki aronii i kleksy musu - układamy fantazyjnie na talerzu.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603068/comber sarni z owocami pigwowca warzywami aroniowym/p