Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Adam AdamczykCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Comber sarni z
owocami pigwowca, warzywami, aroniowym
kawiorem i musem
gruszkowym - składniki:
Kawior (żelowe perełki) z aronii:200 g aronii250 ml czerwonego
porto40 g
miodu lipowegopo 4 g środka żelującego Algizoon i Calazoon (oba do kupienia na avan-garda.pl)Mus:2
gruszki3 łyżki
masła + trochę do smażenia250 ml
mlekaOraz:250 ml kaczego tłuszczu (możemy ewentualnie zastąpić
oliwą z wytłoczyn)2
owoce pigwowca japońskiego ćwiartka
pomarańczy1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku4 małe
buraczki (obrane)20 ml
octu winnego30 g
cukru2 żółte
marchewki (oczyszczone)3
młode pory20 g
jarmużu1
czerwona cebula2 łyżki
masłasól i
pieprz200 g combra sarniegoComber sarni z
owocami pigwowca, warzywami, aroniowym
kawiorem i musem
gruszkowym - sposób przygotowania: Robimy "
kawior", czyli żelowe perełki z aronii (patrz opis poniżej). Przygotowujemy mus:
gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Smażymy 5 minut na średnim ogniu na odrobinie
masła, zalewamy
mlekiem i gotujemy 10-15 minut. Miksujemy w blenderze, dodając po trochu
masło. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy tak długo, aż mus zgęstnieje. Przygotowujemy
owoce pigwowca i dodatki warzywne: kaczy tłuszcz wlewamy do małego naczynia żaroodpornego, wkładamy
owoce pigwowca, ćwiartkę
pomarańczy, posypujemy łyżeczką
tymianku i pieczemy 20 minut w 90 st. C. Wyciągamy
owoce z piekarnika i kroimy w cienkie plastry.
Buraczki gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem
octu,
cukru i pozostałego
tymianku. Warzywa gotujemy al dente -
marchewki przez 3 minuty, a
pory,
jarmuż i piórka
czerwonej cebuli przez minutę. Następnie obsmażamy warzywa na niewielkiej ilości kaczego tłuszczu z dodatkiem łyżki
masła. Pod koniec smażenia dodajemy
owoce pigwowca, doprawiamy
solą i
pieprzem. Comber przyprawiamy
solą oraz
pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor, pod koniec podlewając resztą roztopionego
masła. Wszystkie części dania -
mięso, warzywa, plastry
owoców, żelowe perełki aronii i kleksy musu - układamy fantazyjnie na talerzu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu