Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 łyżki
masła2-3 łyżki
oliwy40 dag pokrojonej w plasterki
czerwonej cebuli4-5 gałązek
tymianku1
listek laurowy2-3 łyżki
cukru muscovado
sól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz7-8 dag posiekanych suszonych
śliweksok z 1/2
pomarańczy3 łyżki dobrego
octu balsamicznego100 ml
portoCzerwona cebula z
porto i
oliwą - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzewamy
masło i połowę
oliwy. Wkładamy
cebulę, przykrywamy i szklimy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązki
tymianku,
listek laurowy i
cukier, przyprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut ?
cebula powinna być miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby
cebula się nie przyrumieniła. Dodajemy
śliwki, sok,
ocet i
porto. Dusimy na małym ogniu (mieszanina powinna lekko pykać), aż większość płynu odparuje. Na koniec, po zdjęciu z ognia, mieszamy wszystko z resztą
oliwy, przyprawiamy do smaku. Jeśli chcemy dłużej przechować tak przygotowaną
cebulę, należy ją przełożyć do słoiczków i zapasteryzować. Konfitowana
cebula świetnie pasuje do
serów, zimnych
mięs oraz pasztetów.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu