ßßß Cookit - przepis na Czerwona cebula z porto i oliwą

Czerwona cebula z porto i oliwą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Jarosław Madejski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 łyżki masła
2-3 łyżki oliwy
40 dag pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
4-5 gałązek tymianku
1 listek laurowy
2-3 łyżki cukru muscovado
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
7-8 dag posiekanych suszonych śliwek
sok z 1/2 pomarańczy
3 łyżki dobrego octu balsamicznego
100 ml porto
Czerwona cebula z porto i oliwą - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzewamy masło i połowę oliwy. Wkładamy cebulę, przykrywamy i szklimy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązki tymianku, listek laurowy i cukier, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut ? cebula powinna być miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby cebula się nie przyrumieniła. Dodajemy śliwki, sok, ocet i porto. Dusimy na małym ogniu (mieszanina powinna lekko pykać), aż większość płynu odparuje. Na koniec, po zdjęciu z ognia, mieszamy wszystko z resztą oliwy, przyprawiamy do smaku. Jeśli chcemy dłużej przechować tak przygotowaną cebulę, należy ją przełożyć do słoiczków i zapasteryzować. Konfitowana cebula świetnie pasuje do serów, zimnych mięs oraz pasztetów.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939994/czerwona cebula z porto i oliwa/p