Wykonanie

Tradycyjnie w weekend proponuję Wam coś słodkiego, ale tym razem nie jest to typowy deser ;)
Konfitura cebulowa, którą Wam dzisiaj polecam jest słodka dzięki
gruszce i
porto, aromatyczna dzięki tymiankowi i
pomarańczy oraz lekko kwaskowa dzięki dodanym
śliwkom i octowi balsamicznemu.Wiele składników, które bardzo harmonijnie łączą się w całość stanowiąc idealny dodatek do
serów i pasztetów :)Gorąco polecam :)Uwaga:)
Konfiturę przygotowałam na podstawie przepisu z miesięcznika „Kuchnia” (IX/2011). Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do przepisu było zastąpienie tradycyjnego
cukru –
gruszką. Już wcześniej przekonałam się, że
owoc ten jest idealnym „słodzikiem” w różnego rodzaju przetworach!Składniki:2-3 łyżki
oliwy3 duże
czerwone cebule – bardzo cienko pokrojone1 średnia
gruszka (u mnie 3/4 dużej
gruszki „Konferencji”) – pokrojona w drobną kostkę, lub starta na grubej tarce1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)6-8 suszonych
śliwek – drobno pokrojonychsok z 1/2
pomarańczy2-3 łyżki dobrego
octu balsamicznego100 ml
porto (albo
czerwonego wina deserowego)
sól i
pieprz do smaku

Wykonanie:W rondlu rozgrzać
oliwę. Wrzucić drobno pokrojoną
cebulę oraz
gruszkę i dusić po przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Dodać
tymianek, 1/4 łyżeczki
soli oraz 1/4 łyżeczki
pieprzu i kontynuować smażenie na średnim ogniu (już bez przykrycia).Gdy
cebule i
gruszka są miękkie i szkliste dodać pokrojone
śliwki,
ocet winny,
porto oraz sok z
pomarańczy. Dusić na małym ogniu (mieszanina powinna tylko lekko pykać), aż większość płynu odparuje, a
konfitura zgęstnieje i ładnie ściemniej.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać na zimno jako dodatek do
serów lub pasztetów.Smacznego :)