ßßß Cookit - przepis na KONFITURA CEBULOWO-GRUSZKOWA do serów i pasztetów

KONFITURA CEBULOWO-GRUSZKOWA do serów i pasztetów

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie w weekend proponuję Wam coś słodkiego, ale tym razem nie jest to typowy deser ;)
Konfitura cebulowa, którą Wam dzisiaj polecam jest słodka dzięki gruszce i porto, aromatyczna dzięki tymiankowi i pomarańczy oraz lekko kwaskowa dzięki dodanym śliwkom i octowi balsamicznemu.
Wiele składników, które bardzo harmonijnie łączą się w całość stanowiąc idealny dodatek do serów i pasztetów :)
Gorąco polecam :)
Uwaga:)
Konfiturę przygotowałam na podstawie przepisu z miesięcznika „Kuchnia” (IX/2011). Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do przepisu było zastąpienie tradycyjnego cukrugruszką. Już wcześniej przekonałam się, że owoc ten jest idealnym „słodzikiem” w różnego rodzaju przetworach!
Składniki:
2-3 łyżki oliwy
3 duże czerwone cebule – bardzo cienko pokrojone
1 średnia gruszka (u mnie 3/4 dużej gruszki „Konferencji”) – pokrojona w drobną kostkę, lub starta na grubej tarce
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
6-8 suszonych śliwek – drobno pokrojonych
sok z 1/2 pomarańczy
2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego
100 ml porto (albo czerwonego wina deserowego)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz gruszkę i dusić po przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać tymianek, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu i kontynuować smażenie na średnim ogniu (już bez przykrycia).
Gdy cebule i gruszka są miękkie i szkliste dodać pokrojone śliwki, ocet winny, porto oraz sok z pomarańczy. Dusić na małym ogniu (mieszanina powinna tylko lekko pykać), aż większość płynu odparuje, a konfitura zgęstnieje i ładnie ściemniej.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na zimno jako dodatek do serów lub pasztetów.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/12/04/konfitura-cebulowo-gruszkowa-do-serow-i-pasztetow