ßßß
Tradycyjnie w weekend proponuję Wam coś słodkiego, ale tym razem nie jest to typowy deser ;)Konfitura cebulowa, którą Wam dzisiaj polecam jest słodka dzięki gruszce i porto, aromatyczna dzięki tymiankowi i pomarańczy oraz lekko kwaskowa dzięki dodanym śliwkom i octowi balsamicznemu.Wiele składników, które bardzo harmonijnie łączą się w całość stanowiąc idealny dodatek do serów i pasztetów :)Gorąco polecam :)Uwaga:)Konfiturę przygotowałam na podstawie przepisu z miesięcznika „Kuchnia” (IX/2011). Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do przepisu było zastąpienie tradycyjnego cukru – gruszką. Już wcześniej przekonałam się, że owoc ten jest idealnym „słodzikiem” w różnego rodzaju przetworach!Składniki:2-3 łyżki oliwy3 duże czerwone cebule – bardzo cienko pokrojone1 średnia gruszka (u mnie 3/4 dużej gruszki „Konferencji”) – pokrojona w drobną kostkę, lub starta na grubej tarce1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)6-8 suszonych śliwek – drobno pokrojonychsok z 1/2 pomarańczy2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego100 ml porto (albo czerwonego wina deserowego)sól i pieprz do smaku
Wykonanie:W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę oraz gruszkę i dusić po przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Dodać tymianek, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu i kontynuować smażenie na średnim ogniu (już bez przykrycia).Gdy cebule i gruszka są miękkie i szkliste dodać pokrojone śliwki, ocet winny, porto oraz sok z pomarańczy. Dusić na małym ogniu (mieszanina powinna tylko lekko pykać), aż większość płynu odparuje, a konfitura zgęstnieje i ładnie ściemniej.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać na zimno jako dodatek do serów lub pasztetów.Smacznego :)